Stigende behov for handicapvenlige sommerhuse

Stadig flere går forgæves i jagten på et handicapvenligt sommerhus.

Langt de fleste danske sommerhuse er ikke registreret som handicapvenlige. (© Colourbox)

Det er ikke nemt at være handicappet og sommerhussøgende i Danmark. Kun ganske få af ferieboligerne har nemlig de nødvendige adgangsforhold.

Visit Denmark fik for nylig en henvendelse fra et ældre ægtepar, hvor manden er kørestolsbruger. De ledte efter et sommerhus, men havde store problemer med at finde et.

Det viste sig også at være en svær opgave for Visit Denmark. Efter lang tids søgen stoppede de ved fundet af tre ferieboliger på Sjælland, hvor forholdene for kørestolsbrugere var gode nok.

27 af 21.000 huse var handicapvenlige

Også hos feriebolig-portalen Camaya.dk er det et velkendt problem. Blandt portalens 21.000 ferieboliger i Danmark er kun 27 markeret som tilgængelige for kørestolsbrugere.

- Sommerhusudlejerne er ikke klar over, hvad der skal til. Og så er der en angst for at give forkerte informationer, altså at oplyse at huset er kørestolsegnet, og så er det ikke alligevel. Men generelt er de private ejere simpelthen ikke opmærksomme på at få dokumenteret, at deres huse er egnede til handicappede, siger Claus Pedersen, direktør i Campaya.

I dag er der ikke meget information at hente om de fysiske adgangsforhold på feriehusudlejernes hjemmesider. Der kan måske findes en plantegning og et enkelt billede, men ikke oplysninger om, hvor bred døren er.

Sund økonomisk fornuft

Claus Pedersen opfordrer til, at både samarbejdspartnere og udlejere bruger foreningen God Adgang, hvor der kan komme styr på registreringen.

Men det koster en del penge at gøre sin feriebolig egnet til handicappede. Derfor kan det også være svært for udlejere at se en mening i at gøre eksempelvis indgangen til huset bredere. Ifølge Claus Pedersen burde det økonomiske incitament dog være nok.

- Hvis dit hus er tilgængeligt eller forholdsvis let kan blive det, er det sund økonomisk fornuft at få adgang til de ekstra lejeindtægter fra denne store gruppe gæster. Som husejer er en investering i gode adgangsforhold ikke kun et sympatisk træk, men det er også en investering i at få flere udlejninger og dermed bedre økonomi, siger Claus Pedersen.