Stigende priser får unge i 20'erne til at blive boende hos mor og far: Selvstændigheden sættes på pause

Aldrig før har der været så kraftig en stigning i unge, der undlader at flytte hjemmefra.

Nicolaj Strunk læser sundhed og ernæring på VIA-Univercity i Aarhus og bor med sin mor. Det seneste år er rekordmange unge i 20´erne blevet boende sammen med deres forældre. (Foto: © Jose Ramanamihantatsoaran)

Det seneste år er så mange unge i aldersgruppen 20-24 år blevet boende hos deres forældre, at Danmarks Statistik aldrig har opgjort en lignende stigning, siden statistikken blev oprettet i 1986.

Knap hver tredje ung i begyndelsen af 20'erne er ikke fløjet fra reden, og på et år er andelen af unge, der stadig bor hjemme, steget med otte procent.

- Det er den perfekte storm for de studerende, siger Curt Lilliegren, der er direktør ved Boligøkonomisk Videncenter.

Han peger på, at stigende priser rammer de unge, hvor mange er på SU og har svært ved at få budgettet til at hænge sammen.

- Når ens bøger bliver dyrere, og fødevarerne bliver dyrere, og transport bliver dyrere, så kan det gøre udslaget, så unge opgiver at have deres egen bolig, siger han.

Det er ikke kun inflationen, der får de unge til at blive boende hos mor og far.

I en længere årrække er det også blevet dyrere og dyrere for studerende at finde en bolig i universitetsbyerne og særligt i Aarhus og København, forklarer Curt Lilliegren.

- Inflationskrisen begynder nu at gøre rigtigt ondt på de unge. Det slår benene væk under de studerende. I en årrække har vi set, at flere unge fik deres egen bolig tidligere, så de har mere privatliv og frihed. Jeg tror ikke, det er lyst, der driver værket her, men et udtryk for nød, siger Curt Lilliegren.

Selvstændigheden sættes på pause

Mens 63 procent af de 20-årige bor derhjemme, så har 12 procent af de unge stadig adresse sammen med deres forældre, når de når 24 år.

Når flere unge undlader at flytte, betyder det meget for deres personlige udvikling, fortæller Mette Lykke Nielsen, der er lektor på Center for Ungdomsforskning og har forsket i unge, der flytter hjemmefra.

Hun siger, at unge naturligt har en mere lige relation til forældrene end som børn, men det er omvendt ikke lykken at være tvunget til at bo hjemme på grund af økonomien, hvis forholdet til forældrene er fyldt med konflikter.

- De unge sætter behovet for selvstændighed på pause. De udskyder det store behov for et selvstændigt voksenliv væk fra forældrene, siger hun.

Også for forældrene kan det være en blandet fornøjelse, at de unge bliver boende på børneværelset.

- Mange forældre oplever en stor glæde, når deres unge blive boende, men det kan også være en belastning, fordi forældrene gerne ser, at deres børn flytter og begynder et voksenliv, forklarer Mette Lykke Nielsen.

Her er det særligt bekvemt for unge at bo hjemme

Tendensen, med at unge bliver boende hos deres forældre, er accelereret det seneste år, men bevægelsen har været undervejs længe.

Særligt i oplandskommunerne til de store uddannelsesbyer bor mange unge i 20´erne stadig hjemme.

Det skyldes blandt andet, at det er muligt for studerende at pendle til deres uddannelse, og at omegnsbyerne har mange større villaer og familieboliger. Dermed kan de unge lettere blive boende hjemme, end hvis de skal dele en toværelseslejlighed med forældrene, siger han.

Et presset boligmarked i især og Aarhus og København betyder også, at flere unge ikke har råd til at flytte, forklarer Curt Lilliegren.

Han peger på, at færre forældre for øjeblikket køber studieboliger til deres børn. Samtidig udlejes flere boliger til Airbnb til turister i stedet for til studerende.

Curt Lilliegren mener, at det er en kedelig tendens, når så mange unge holder igen med at flytte hjemmefra.

- Det er et advarselstegn til politikerne om, at man bliver nødt til at prioritere ungdomsboligerne højere i universitetsbyerne. Vi ser et problem med såkaldte studieboliger, der nærmest er umulige at betale, hvis man er på SU, siger han.