Stigende priser rammer landets store overarme: Vægtløfterklub må fylde skabet med 200 liter kakao, når der er tilbud

Flere at landets styrkeatleter har lagt diæten om efter prisstigninger på fødevarer.

Klaus Myren var den første danske mand, der fik adgang til de professionelle bodybuilder-ligaer. Fødevarepriserne har blandt andet betydet, at har har halveret sit indtag af kød. (Foto: © (privatfoto), Bearbejdet af Nathalie Nystad)

De voldsomme fødevarepriser har givet kø ved hylderne med gule tilbudsmærker i supermarkedet.

Og du er med stor sandsynlighed stødt på et sæt overordentligt store overarme i jagten på de gode tilbud.

For særligt kødvarer som for eksempel store bøffer er steget voldsomt i pris, og det rammer blandt andet - tjae, de store bøffer.

Landets crossfittere, bodybuildere og styrkeatleter har nemlig ikke stoppet deres jagt på gode resultater, og det kræver som bekendt mad. Masser af mad og gerne med rigelige mængder af protein.

Og det kan ses på netbanken. Blandt andet hos vægtløfteren Simon Darville. Hans trofæhylde vidner om både tre førstepladser i de nordiske seniormesterskaber og flere titler som Danmarksmester.

Simon Darville var sidste uge på et træningsstævne i Polen. Her fyldte fødevarepriserne også, fortæller han.

Men mens trofæskabet bugner af guld, ser det anderledes ud, når han tjekker sin konto. Her har de stigende madpriser sat deres tydelige præg, da Simon Darville dagligt går efter at ramme to gram protein per kilo kropsvægt - sådan cirka, hvad der dagligt svarer til et kilo kylling.

- Jeg dyrker elitesport med hjertet, og eftersom jeg ikke er helt færdig med min uddannelse, så er det et kontrolleret økonomisk crash. Noget fremtidige Simon må være med til at finansiere, siger Simon Darville og fortsætter:

- De fleste sportsfolk, der ikke spiller håndbold og fodbold, lever i forvejen på et budget, hvor man ikke kan tillade sig at bruge alt for mange penge på mad.

Fylder klublokalet med 200 liter kakao

Han fortæller samtidigt, at prisen på proteinpulver er steget gevaldigt, og derfor har han og de andre vægtløftere fra hans klub taget en lang række alternative metoder i brug, når det gælder om at skaffe billigt protein.

- Vi snakker meget om, hvad ting koster per gram protein. Når Mathilde Kakaomælk er nede på fem kroner i literen, så er det faktisk billigere protein end proteinpulver.

- Så når vi i klubben ser et tilbud, hvor kakaoen er sat ned til det, så fylder vi et rum ude i klubben, der har plads til 200 liter.

Samtidig er der nærmest opstået karteldannelse i København og omegn i jagten på en helt særlig fødevare.

- Vi har en chatgruppe, hvor vi deler de gode tilbud. For eksempel har Lidl en god proteinbudding. Derfor er vi blevet nødt til at dele de Lidl’er, der ligger i nærheden af vores klub, op i distrikter, så man ikke stjæler hinandens, fortæller Simon Darville grinende.

Når han er bedst, så trækker han 148 kilo i et såkaldt snatch og støder 180 kilo i et såkaldt clean and jerk. Og skal han holde den styrke, så betyder de stigende priser også kompromisser.

- Desværre er jeg blevet nødt til at skrue ned for økologi. Når jeg køber æg, tager jeg dem, der er billigst. Det betyder måske ikke så meget, når det er et eller to æg om dagen, men når man som mig skal have 8-10 æg, så betyder det altså virkelig meget, siger Simon Darville.

Bodybuilder: Skyr og proteinpulver har erstattet kød

Klaus Myren Riis var i 2016 den første danske mand, der på baggrund af sin imponerende fysik fik det såkaldte IFBB Pro-kort, der giver adgang til de professionelle bodybuilder-ligaer.

Klaus Myren Riis, da han i 2016 fik sit IFBB Pro-kort, da han vandt en konkurrence i Den Dominikanske Republik.

I dag stiller han ikke længere op i konkurrencer, men armene måler 49 centimeter, hans lår 72 og hans talje 90. Og det kræver sin mad.

- Mine personlige omkostninger til mad steg hurtigt med 1500 kroner månedligt, så jeg kunne lynhurtigt se, at jeg blev nødt til at tilpasse mig.

Og derfor er der blevet skåret ned på kødet.

- Inden priserne begyndte at stikke af, spiste jeg cirka 1,2 kilo kylling om dagen og cirka 800 gram oksekød, det har jeg cirka halveret.

Og derfor er Klaus Myren Riis i den grad gået på jagt efter de gule tilbudsmærker.

- Jeg prøver altid at finde de gode tilbud, og så er skyr ikke skudt helt vildt i vejret endnu, så det og proteinpulver køber jeg meget af, siger han.

Samtidig har han godt nyt til dig, der frygter for dine fitnessresultater, hvis du skærer ned på kødet.

- Jeg får 100 procent de samme resultater, lyder den foreløbige evaluering.

Danmarks stærkeste mand fylder sig med linser

Du har muligvis hørt om Mikkel Leicht. Danmarks stærkeste mand seks gange og Danmarks bedste bud på en international stærkmandssucces i lang tid - hvis ikke nogensinde.

Hans "logpress" på 210 kilo i 2015 skrev sig ind som det tredjebedste løft i verden på daværende tidspunkt.

Se Mikkel Leicht logpresse det løft, han efter eget udsagn er mest stolt af.

Nu er konkurrencedagene ved at være ovre for morsingboen, men der bliver stadig løftet usædvanligt tunge ting, når Mikkel Leicht kalker hænderne.

- Lige nu spiser jeg ikke mere end 4000 til 5000 kalorier om dagen, op til stævner lå jeg før i tiden på 8000 kalorier.

Derfor er stærkmandens behov til, hvad han fylder i køleskabet, et andet. De er der dog absolut stadig, og hans bedste råd til fylde depoterne under fødevarerkrisen er, at man også kigger andre steder end i køledisken med kød, når man leder efter proteiner.

- Linser får du jo kastet i hovedet nærmest, og det er rigtig godt til at dække proteinbehovet.

Så du er begyndt at spise grønnere af de stigende priser?

- Jeg er blevet mere grøn, men jeg bliver aldrig veganer. Før i tiden hed det ofte kød morgen, middag og aften. Nu tror jeg faktisk kun, at jeg får kød om aftenen, siger Mikkel Leicht.