Stigende smitte: Kommer mundbind, coronapas og forsamlingsforbud tilbage?

Sundhedsministeren holder afgørende møde i dag om smittesituationen. Men hvad kan han egentlig indføre af restriktioner?

Siden 1. september har det ikke været et krav at bære mundbind i offentlig transport. Og hvis det skal genindføres, skal et flertal i Folketinget beslutte det. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Den stigende coronasmitte begynder roligt, men sikkert at tage fat i Danmark igen.

For niende dag i træk var der i går flere end 1.000 smittede, og antallet af indlagte stiger til 212 og rammer dermed et niveau med starten af april i år.

Og med det seneste kontakttal på 1,2, så er en ting klart: Epidemien vokser.

Senere i dag har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkaldt Folketingets øvrige partier til en "grundig briefing" for at give en opdatering på coronasituationen i Danmark.

1

Hvad er sundhedsministeren begrænset af lige nu?

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal have et flertal bag sig, hvis han igen vil indføre restriktioner som mundbind og forsamligsforbud. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Siden den 10. september har coronavirus ikke længere været karakteriseret som en samfundskritisk sygdom.

Det betyder, at regeringen ikke kan indføre restriktioner uden et flertal bag sig.

Sagen er klar: Mundbind, coronapas, arealkrav i en butik eller automatisk nedlukning af skoler eller andre nationale restriktioner kan ikke ske, fordi corona nu kun er en alment farlig sygdom.

Regeringen skal altså have et flertal i Folketinget - formelt i Epidemiudvalget - bag sig, for at corona igen kan blive en samfundskritisk sygdom, og først derefter kan landsdækkende restriktioner komme på tale.

Og lige nu er der ikke flertal for det.

2

Men hvad kan sundhedsminsteren så gøre?

Lige nu sundhedsminister Magnus Heunicke kun opfordre flere danskere til at blive vaccineret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Magnus Heunicke har flere gange opfordret flere danskere til at blive vaccineret, og i tirsdags sagde han, at hvis Danmark skal holde åbent, skal flere tage imod vaccinen.

Og selv om corona ikke længere er samfundskritisk, følger sundhedsmyndighederne stadig med i smitten på især skoler og daginstitutioner, hvor gruppen af uvaccinerede er størst.

Hvis smitten stiger til over 500 smittede eller flere pr. 100.000 indbyggere i en kommune - som eksempelvis i Ishøj, opfordrer myndighederne bl.a. til, at børnene bliver afleveret udendørs, og at de testes to gange om ugen.

- På den måde kan vi holde smitten nede og samfundet åbent. Skulle der komme nye udviklinger, der truer epidemikontrollen, så er regeringen klar til igen at sætte ind med de tiltag, der skal til for at få smitten under kontrol, sagde Magnus Heunicke i august.

Desuden sagde sundhedsministeren for nylig i Aftenshowet, at testkapaciteten bliver opskaleret med 50.000 ekstra test, så kapaciteten når op på 150.000 daglige test.

3

Kan der så ikke kommer restriktioner overhovedet?

Hvis smitten stiger for meget i en kommune, kan Styrelsen for Patientsikkerhed lukke en skole. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Ikke restriktioner, som vi kender dem, men fordi corona er kategoriseret som alment farlig, kan der stadig gælde restriktioner for indrejse i Danmark, og der vil fortsat kunne foretages smitteopsporing.

Og hvis der er smitteudbrud, kan Styrelsen for Patientsikkerhed i sidste ende lukke en skole.

- Hvis det bliver nødvendigt mange steder at lukke skoler, må man vurdere, om denne tilgang til epidemihåndtering er tilstrækkelig. I sidste ende, og hvis intet andet virker, må Sundhedsministeriet vurdere, om sygdommen nu er samfundskritisk igen, og hvis Epidemiudvalget er enig, så kan restriktioner så genindføres i varieret grad, siger Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet og med i den ekspertgruppe, der har rådgivet regeringen om genåbningen.