Stigning i vold begået af grupper

Vold begået af unge i grupper ses i stigende omfang herhjemme. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Vold begået af unge i grupper ses i stigende omfang herhjemme. (Foto: Morten Bergholt © DR)

I forrige uge blev to fuldstændigt tilfældige borgere slået ned i overfald, hvor det var grupper af unge, der stod bag overfaldene. Gruppevold er en form for vold, der breder sig hastigt, viser en ny opgørelse fra Justitsministeriet. Det skriver Jyllands-Posten.

I Odense blev en 59-årig pedel, der luftede hund, forrige torsdag slået ned af tre unge på 15-16 år, og i København blev en 18-årig student overfaldet af fire unge i alderen 16-22 år. Begge blev ofre ved et tilfælde, og begge blev udsat for vold af så rå og brutal karakter, at de ved hospitalsindlæggelsen begge var i koma.

Omfanget vokser

Den form for gruppevold, hvor ofrene bliver overfaldet af en flok på to-seks unge, vokser i omfang herhjemme, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag. I 2005 var det 32 pct. af alle anmeldelser af vold, hvor der var to eller flere gerningsmænd, mens andelen i 2011 var steget til 46 pct.

- Der er klare tegn på, at gruppevold er blevet mere hyppig. Vi har ikke forsket i årsagerne, men det er en skræmmende udvikling. For det kan betyde, at gerningsmændene, når de går sammen i en gruppe, kan hidse hinanden op, overskride deres egne grænser og finde på at gøre noget, som de aldrig ville gøre hver for sig.

- Det er tragisk, ikke mindst når det går ud over ud over en fuldstændig fremmed person, der ikke engang har provokeret eller gjort noget forkert, siger Britta Kyvsgaard til Jyllands-Posten.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter