Stina er rasende over anbefaling om flere skæve vagter: 'Jeg vil ikke behandles som en skakbrik'

Sygeplejersken mener, at det er i sidste ende patienterne, der er taberne, hvis nye anbefalinger fra kommission bliver til virkelighed.

(Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Hvis sundhedsvæsenet skal hænge sammen, bør alle læger, sygeplejersker og sosu-assistenter tage skæve vagter en gang imellem om aftenen, i weekender og på helligdage.

Sådan lyder en af de 20 anbefalinger, som fremgår i en ny rapport, der i dag blev præsenteret af den såkaldte Robusthedskommission.

Men udsigten til et arbejdsliv, der byder på langt flere vagter uden for normale arbejdstider, ærgrer Stina Bech.

Hun arbejder til daglig som sygeplejerske på et ambulatorium i psykiatrien i Region Hovedstaden, hvor hun følger sygdomsforløbet med psykisk syge patienter, som ikke er indlagte.

- Hvis jeg skal sige det råt for usødet, er jeg rasende. Der er politikere, der ikke har bistået os i psykiatrien. Nu skal der ryddes op, og så bliver det mig, der skal gøre det, siger hun.

Kommissionens anbefalinger er et oplæg til regeringen om, hvordan man kan løse udfordringerne i sundhedsvæsnet, der handler om alt fra personalemangel til for stort arbejdspres.

Og noget tyder på, at Stina Bechs frygt kan blive til virkelighed.

I hvert fald meddelte sundhedsminister Sophie Løhde (V) på det pressemøde, hvor anbefalingerne blev præsenteret, at hun bakker op om, at flere ansatte i sundhedsvæsenet skal tage del i de skæve vagter.

Hvis forslaget bliver en realitet, er hun ikke i tvivl om, hvad konsekvensen bliver for hende.

- Så er jeg ikke en del af Region Hovedstadens psykiatri længere, siger Stina Bech.

Utryg ved skæve vagter på lukkede afdeling

Hvis politikerne vedtager anbefalingerne, frygter Stina Bech, at hun i fremtiden kan blive tvunget til at tage skæve vagter på lukkede afsnit i psykiatrien.

Et arbejde, som hun i sin tid forlod på grund af et dårligt arbejdsmiljø, og som hun ikke ønsker at være en del af igen. Især ikke, efter hun har fået to små børn.

- For mig og for vores familieliv vil det ikke kunne hænge sammen. Vi har ikke nogen, der kan komme og passe vores børn, hvis vi skal på arbejde i weekenderne, siger Stina Bech, hvis mand også ofte arbejder på skæve tidspunkter.

Dertil vil hun ikke tilbage til en afdeling, hvor vold og trusler kan være er en del af hverdagen.

Situationer, som hun ikke føler sig rustet til at kunne håndtere, som tingene er nu.

- Jeg har ikke lyst til at være på en arbejdsplads, som er utryg. Det kan være nogle meget voldsomme ting, man oplever på en lukket afdeling, det kan være nogle voldsomme hændelser, man skal håndtere, og det skal man virkelig være rustet til.

Det er ikke kun Stina Bech, som overvejer at forlade psykiatrien, hvis de skæve vagter på de lukkede afsnit bliver en fast del af vagtplanen.

Stina Bech er klar til at forlade sin stilling som specialuddannet psykiatrisygeplejerske, hvis kommissionens anbefalinger bliver vedtaget. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Hvis flere andre har det på samme måde som Stina Bech og er parat til at forlade psykiatrien, hvis de bliver tvunget til skæve vagter, frygter hun konsekvenserne for et i forvejen presset system.

- Det vil betyde, at vi mister erfarne mennesker, som måske har oparbejdet nogle kompetencer, og som er specialiserede inden for alle mulige retninger i psykiatrien.

DSR: 'Vi ved godt, at det er meget upopulært'

Dorthe Boe Danbjørg er anden næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, DSR. Hun ved, at der er mange følelser forbundet med de skæve vagter hos landets sygeplejersker.

- Det er en tendens, vi allerede ser ude i sundhedsvæsenet nu, og vi ved, at det er upopulært blandt mange sygeplejersker, siger hun.

Dansk Sygeplejeråd har siddet i kommissionen og været med til at udarbejde anbefalingerne.

Hvis du gerne vil dykke ned i alle 20 anbefalinger fra kommissionen, kan du gøre det her:

Selv om forslaget ikke nødvendigvis er populært, mener Dorthe Boe Danbjørg, at DSR har gjort alt for at skabe de bedste rammer for de ansatte til at kunne tage flere vagter på skæve tidspunkter.

- Hvis man tænker, at alle skal tage flere vagter uden at tage hensyn til den enkelte, så tror jeg, man vil se sygeplejersker, der vælger at forlade det offentlige sundhedsvæsen. Hvis man ikke gør det klogt, vil vi se medarbejderflugt. Man er nødt til at tænke på medarbejderne, arbejdsmiljø og fagligheden, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Vil ikke behandles som en skakbrik

Selv om Stina Bech betragter psykiatrien som sit hjertebarn, vækker det harme hos hende, at kommissionen vil flytte rundt på sygeplejerskerne frem for at tilføje flere ressourcer til sundhedsvæsenet.

- Jeg vil ikke finde mig i, at jeg bare bliver behandlet som en skakbrik. I sidste ende synes jeg, at det er vores patienter, der taber i det her regnestykke.

Hun peger på, at det netop ikke vil gavne fagligheden og behandlingen af de psykisk syge patienter, hvis de ikke kan få lov til at have et forløb hos samme behandler.

Noget, som vil have svært ved at lade sig gøre, hvis sygeplejerskerne bruger tid på at tage andre typer vagter på andre afdelinger.

- Jeg bliver ramt på min retfærdighedssans. Der er lige sket to tragedier nu her i form af Fields og drabet i Brøndbyøster, og det, man vælger at gøre her, ser jeg fuldstændig som en forringelse af psykiatrien.

Men der mangler ressourcer i blandt andet psykiatrien. Har du ikke også et ansvar for at tage de her vagter?

- Man må sørme også sige, at der er brug for mig der, hvor jeg er lige nu i ambulatorierne, så det er ikke, fordi man tager nogle ressourcer, som ikke bliver brugt og så placerer dem et andet sted. Jeg kan ikke forstå, at man sætter det op på den måde, siger Stina Bech.

I DR’s dokumentarserie 'Med livet i hænderne' kommer du tæt på læger, sygeplejersker og portører på Rigshospitalet, der også oplever i sundhedsvæsen under pres. En ny sæson er ude nu. Du kan se serien på DRTV og på DR1 onsdag kl. 21.25.

Med livet i hænderne