Stine Søholt: Jeg blev voldtaget og gerningsmændene gik fri

I fire år har Stine Søholt kæmpet for at få de mænd dømt, som hun siger voldtog hende.

Den 25-årige Stine Søholt bliver efter en julefrokost samlet op af en bil med tre unge mænd, der tilbyder at køre hende hjem. De truer hende til sex - og de voldtager hende på skift, fortæller hun. (Foto: DR Dokumentar © Type 2)

En december-nat i 2011 er den dengang 25-årige Stine Søholt på vej hjem fra en julefrokost på sit arbejde.

Hun er meget beruset og går ned for at tage bussen. Men da bussen ikke kommer, falder hun i søvn i busskuret, fortæller hun.

- Det næste jeg husker er, at jeg er inde i en bil, der kører. Og inde i den bil er der tre unge mænd, jeg ikke kender.

Og ifølge Stine Søholt forgriber to af de unge mænd sig på hende.

- De voldtager mig på skift, fortæller hun i DR1-dokumentaren 'Jeg blev voldtaget'.

Køreturen ender med, at de unge mænd frarøver Stine Søholt hendes mobiltelefon og nøgler. Nøglerne bruger de senere til at stjæle hendes bil.

Men ifølge de unge mænd er der ikke tale om voldtægt, men derimod frivillig sex. Og ingen af dem bliver straffet.

En ud af fem anmeldelser for voldtægt ender med en dom

Stine Søholts sag er dermed endt på samme måde, som de fleste anmeldelser for voldtægt gør. Kun hver femte anmeldelse for voldtægt ender nemlig med, at en gerningsmand bliver dømt. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

DR Dokumentar har været i kontakt med den ene af de unge mænd fra bilen, som fortæller, at han og en anden ung mand havde sex med Stine Søholt i bilen den omtalte aften. Men at det foregik frivilligt. Og at da de efterfølgende stjal hendes telefon, nøgler og bil, var det blot tyveri.

Ifølge Stine Søholt bliver hun truet, da hun vågner op i den fremmede bil.

- Så er der en af dem, der siger, at de skal bare have noget fisse.

- Så siger de til mig, at jeg skal holde min kæft, og at jeg skal gøre, hvad der bliver sagt, for ellers kommer jeg aldrig hjem.

Hun fornemmer, at hun bliver filmet under de seksuelle overgreb. Overgrebene stopper ifølge Stine Søholt, da hun begynder at græde.

- En af dem kaster mine bukser i hovedet på mig og siger, at jeg skal tage bukser på. Og så går ham på passagersædet ud, og så siger han: ”Ud med dig!”.

Her står Stine Søholt midt om natten, alene, et for hende ukendt sted. Hun forsøger at stoppe bilerne, der kører forbi.

Mareridtet fortsætter

Da en bil stopper, viser det sig at være den samme, som den hun netop er kommet ud af.

Stine Søholt fortæller, at de tre unge mænd kører hende til hendes bopæl. Men da de har stjålet hendes nøgler, kan hun ikke komme ind. Hun søger efterfølgende til et andet kvarter. Og omkring kl. seks lykkes det for hende at komme ind i en opgang, hvor en kvinde hjælper hende med at komme i kontakt med politiet.

Hun bliver kørt til afhøring på politigården. Og efterfølgende til Center for Voldtægtsofre i Aarhus.

Stine Søholt foran sin tidligere bopæl. (Foto: DR Dokumentar © Type 2)

Dagen efter episoden anholder politiet de tre unge mænd, som kører rundt i Stine Søholts bil. De er 16, 17 og 18 år gamle. Politiet vil have dem fængslet, men det vil dommeren ikke, da Stine Søholt tilsyneladende har sat sig ind i bilen frivilligt.

Og en måned efter skriver politiets jurister til Stine Søholt, at de ikke mener, beviserne er gode nok til at få de unge mænd dømt.

- Og det kan jeg bare ikke leve med, så jeg beslutter mig for at klage, siger Stine Søholt.

Dømt og frikendt

Hun klager til anklagemyndigheden, som beder politiet om at genåbne sagen. Der bliver taget DNA-prøver, der viser, at to af de unge mænd har haft samleje med Stine Søholt.

Men efter tre måneder bliver sagen endnu engang lukket. Og Stine Søholt ender med at klage tre gange, i sidste omgang til Rigsadvokaten, der beslutter, at de to unge mænd skal tiltales for voldtægt.

Politiet har herefter to måneder til at oplyse de unge mænd om, at de er sigtet. Men de kan ikke få fat på den ene af de unge mænd, og han kan af den grund ikke længere retsforfølges.

- Jeg hader dem, og jeg ønsker dem dybest set alt onde i verden, siger Stine Søholt om de mænd, der ifølge hende voldtog hende for fire år siden i dokumentaren 'Jeg blev voldtaget' (Foto: DR Dokumentar © Type 2)

Efter to år når sagen mod den ene af de unge mænd byretten. Den unge mand bliver idømt 11 måneders fængsel.

- Det er svært at forstå, at dét var det. De har ødelagt mit liv. Jeg har brugt to år på overhovedet at få dem hertil. Så det var med blandede følelser. Jeg prøvede at holde fast i, at jeg havde fået medhold – han var blevet dømt, og jeg havde fået ret.

Men den unge mand anker sagen til landsretten, hvor han bliver frikendt.

- Vi går jo i chok. Det er jo så surrealistisk. Det føles lidt som den følelse, man får, når man får at vide, at en, man kender, er død, fortæller Stine Søholt.