Støjberg: Det er sidste gang, jeg køber sådan en kage

Integrationsministeren ved godt, hun kan skabe stor debat med sine Facebook-opslag. Men kage-stormen kom alligevel bag på hende.

Inger Støjbergs markering af regeringens udlændingestramning nummer 50 får mere opmærksomhed, end ministeren havde regnet med. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har en enestående evne til at skabe debat med fødevarer på Facebook.

Først var det popcorn i biografen, dernæst en skinke-middag og senest en lagkage med tallet 50, der fik journalister på den anden side af Atlanten op af stolene.

Sidstnævnte madvare fik selveste New York Times til at skrive Støjbergs kagefejring af 50 stramninger på udlændingeområdet, mens tyske Bild kaldte hende en 'Trumpinde' med hentydning til, at Danmark havde en kvindelig Donald Trump.

Kagen var ikke hvilken som helst kage. Hverken for kritikere eller for Inger Støjberg selv.

Det fortæller hun i Bagklog på P1, hvor vært Esben Kjær interviewer ministeren, der også splittede sit partis bagland med kageopslaget. Mange mente, at stramningerne ikke gav anledning til festligheder.

Inger Støjberg og Danmarks mest berømte kage:

- 50 var en milepæl

Foran et livepublikum på ministerens hjemmebane i Skive, hvor hun i sin tid blev valgt ind i Folketinget, forklarede hun, at hun ingen intentioner havde om at støde sine partifæller.

- Jeg har ikke haft til hensigt at provokere Venstres bagland med denne kage. Jeg ville gerne sætte fokus på, at vi gik til valg på at stramme udlændingepolitikken. Og nu nåede vi en milepæl med de 50 stramninger, siger Inger Støjberg, hvis forklaring blev modtaget med klapsalver af det nordvestjyske publikum.

Ministerens kage er vel nok den eneste kage i danmarkshistorien, som har fået mere presseomtale end Den Store Bagedyst-Gunnars fortolkning af en mandehørmskage, som pludselig som til at handle om sexisme og homofobi.

Inger Støjberg har aldrig selv set Den Store Bagedyst, men hun ved, at der ofte er store følelser involveret i bagning.

- Nu ved jeg, at der helt generelt er stærke følelser involveret i kage, siger hun.

Hun havde ikke selv bagt kagen, selv om hendes store hobby er bagning. Kagen var købt i Lagkagehuset, ifølge Inger Støjberg.

- Den var så dyr, at jeg nærmest ikke turde røre marcipanen. Jeg gav 663 kroner for den. Den var ikke gået i Skive, kan jeg bare sige.

- Det er sidste gang, jeg køber sådan en kage - af flere årsager, siger ministeren uden at uddybe nærmere.

Havde ikke forudset mediestormen

Inger Støjberg siger, hun på ingen måde havde forudset, at kagen ville blive modtaget af sådan en mediestorm, som tilfældet har været.

- Men der er også flere andre ting på Facebook, som jeg ikke havde forestillet mig ville nå så langt omkring, siger hun. Herunder popcornene og og skinken.

Hendes kageopslag er i skrivende stund delt 5,445 gange og har fået 34.000 reaktioner. Ministerens Facebook-side har 113,165 likes.

En kvinde i publikum har en kommentar i forbindelse med kage-interviewet, som finder sted på Hotel Strandtangen. Hun mener, at medierne er skyld i, at debatten eksploderer. Men den præmis køber ministeren ikke.

- Jeg ved godt, at når jeg skriver noget på Facebook, så kommer der en debat. Så det er ikke pressen skyld. Det er ikke pressen, der har købt den kage, siger hun.

Du kan lytte til hele interviewet med Inger Støjberg på P1's side her.