Støjberg efter TV 2-program: Imamer modarbejder Danmark

En dokumentarserie fra TV 2 retter fokus mod flere danske moskéer, og Inger Støjberg kan ikke lide, hvad hun ser. Imamer modarbejder integrationen og udgør "et meget alvorligt problem", er meldingen fra ministeren.

Moskeen på Grimhøjvej i Aarhus er igen kommet i fokus. Denne gang fordi en foredragsholder rådgiver om, hvordan man skal slå børn. Og fortæller at muslimske kvinder ikke må arbejde sammen med mænd. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Er imamer med til at fremme integrationen af muslimer i Danmark? Eller modarbejder de integrationen?

Det undersøger TV 2 i dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret'. Og svaret fra integrationsminister Inger Støjberg (V) er klart, efter hun har set første afsnit tirsdag aften.

- Det understreger desværre, at der findes moskeer i Danmark, hvor imamer direkte modarbejder fundamentet, som Danmark er bygget på. Det ser jeg selvfølgelig som et meget alvorligt problem, siger ministeren.

Der findes moskeer i Danmark, hvor imamer direkte modarbejder fundamentet, som Danmark er bygget på.

Inger Støjberg, integrationsminister

I første afsnit er tv-stationen via to undercover-journalister på besøg i moskeen på Grimhøjvej i Aarhus, som tidligere har været i fokus i forbindelse med radikaliseringsproblemet. Men Inger Støjberg tror ikke, at der er tale om et enestående problem.

- Jeg forventer, at der er flere moskeer, hvor man kan opleve det samme, og det er også, hvad jeg har forstået, vi vil komme til at se de næste uger på TV 2, siger integrationsministeren.

- Om det er en, tre eller otte moskeer er ikke sagen vedkommende. Det, der er sagen vedkommende, er, at der desværre er grupper i Danmark, der modarbejder.

Men den form for islam, der prædikes af de imamer, der modarbejder integrationen, er ikke dækkende for den form for islam, der praktiseret blandt majoriteten af danske muslimer, understreger Inger Støjberg.

- Vi skal understøtte de moderate grupper af muslimer, der er i Danmark, for det er jo langt, langt den største del af de muslimer, der lever i Danmark. Og så skal vi tage hårdt fat om den anden gruppe.

Se hele interviewet med Inger Støjberg om Grimhøjmoskeen her:

Hvordan skal jeg slå mit barn?

Første afsnit af dokumentarserien fokuserer primært på Grimhøj-moskeen, hvor en foredragsholder over for en gruppe muslimske kvinder blandt andet understreger vigtigheden af, at deres børn beder.

- Lær jeres børn salah (at bede, red.). Det er obligatorisk for jer at lære dem det, når de bliver syv år og endda at slå dem, hvis de ikke gør det, når de er 10 år, siger foredragsholderen, som TV 2's muldvarp beskriver som en gæsteimam fra København, i en optagelse, der er filmet med skjult kamera.

Det får en af de tilhørende kvinder til at spørge foredragsholderen, hvordan hun skal slå sit 10-årige barn. Og han svarer:

- Det er ikke tilladt at give dem en flad og banke dem ind i væggen og brække knoglerne på dem. Det er heller ikke tilladt at tage en kniv og nakke dem og choppe dem. Man slår dem som opdragelse og læring. Ikke som vold.

Man kan for eksempel slå lidt på skulderen og på en måde, så barnet kan mærke, at det, han har gjort, er forkert.

Imam i moskeen på grimhøjvej i aarhus

- Man må ikke slå på ansigtet eller følsomme steder. Man kan for eksempel slå lidt på skulderen og på en måde, så barnet kan mærke, at det, han har gjort, er forkert, siger foredragsholderen i dokumentaren.

Han er ikke i tvivl om, at slagene på længere sigt vil virke i forhold til at gøre børnene til gode muslimer.

- Bliver man slået på en opdragende måde, når man er lille, så ved man godt, hvorfor man har fået de slag. Det husker man i det voksne liv. Det er det, der er vigtigt.

Pind er opmærksom

Inden første afsnit af dokumentaren havde TV 2 lagt en række udvalgte videoklip på tv2.dk, heriblandt endnu et klip med foredragsholderen fra København, hvori han råder en muslimsk kvinde til ikke at tage et job, hvis det indebærer, at hun skal arbejde sammen med en mand.

Derudover underviser imam i moskeen på Grimhøjvej, Abu Bilal, om de blodige konsekvenser, utroskab kan have.

Videoklippene har affødt stor debat og en række fordømmende reaktioner fra især politisk side.

Justitsminister Søren Pind (V) skriver på Twitter, at han er opmærksom på de problemer, som "religiøst formørkede mennesker skaber".

Yderst problematisk

Foredragsholderens rådgivning til en muslimsk kvinde om, hvordan hun skal slå sit barn, er faldet flere børnehjælpsorganisationer for brystet. Heriblandt Red Barnet.

- Det er beklageligt, at der nu er en autoritet, som anbefaler mødre, at de skal anvende fysisk afstraffelse af deres børn, siger Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet.

Han understreger, at foredragsholderen er en autoritet, som moske-gængerne søger rådgivning hos. I dette konkrete tilfælde om, hvordan man får sine børn til at makke ret.

Det er yderst problematisk, når forbilleder i samfundet tilsidesætter dansk lovgivning.

kuno sørensen, psykolog i red barnet

- Og der er foredragsholderens rådgivning til dem helt klar, nemlig at de skal anvende fysisk afstraffelse over for børnene for at få dem til at rette sig efter de voksnes krav, siger Kuno Sørensen og pointerer:

- Det er yderst problematisk, når forbilleder i samfundet tilsidesætter dansk lovgivning og den faglige viden, som vi jo har, om at vold ikke er godt for børnene.

Vold avler vold

Også Børns Vilkår har været på banen.

- At sidde og undervise i vold som en opdragelsemetode overskrider alle tilladelige grænser, siger direktør Rasmus Kjeldahl til TV 2.

Volden kan brede sig som ringe i vandet, mener han.

- Det er jo desværre sådan, at vold avler vold, så de børn, der bliver slået, vil også være mere tilbøjelige til at bruge vold mod andre børn, og selvfølgelig også når de selv bliver voksne, siger Rasmus Kjeldahl.

- Så det er rigtig, rigtig ubehageligt det her. Og jeg håber, at man får det stoppet.

Moske: Bare et foredrag for unge

Da DR Nyheder beder talsmanden for moskeen på Grimhøjvej, Oussama El-Saadi, om at forholde sig til rådgivningen om, hvordan man kan slå sine børn, stiller han spørgsmålstegn ved talerens autoritet.

- Han er ikke imam, ham der snakker. Det var et foredrag for nogle unge, der sad og hyggede sig i moskeen, siger Oussama El-Saadi og fortsætter:

- Han svarer så på, hvad han ved, men han er ikke imam. Han er ikke højtuddannet, og det er derfor ikke sikkert, at han har alt på plads, kan man sige.

Derfor kan det ifølge talsmanden være, at afsenderen af de rådgivende ord ikke har forstået Koranen korrekt.

Hvis vi skal snakke om, hvad der bliver sagt, så kan man finde den mening i islam. Men det er ikke sikkert, at fortolkningen er rigtig.

Oussama el-saadi, talsmand for GRIMHØJ-moskeen

- Hvis vi skal snakke om, hvad der bliver sagt, så kan man finde den mening i islam. Men det er ikke sikkert, at fortolkningen er rigtig, siger Oussama El-Saadi.

TV 2 holder fast

Thomas Breinholt, du er programchef på TV 2. Talsmanden for moskeen siger, at det slet ikke var en imam, men blot et foredrag for nogle unge i en lukket studiekreds. Er det også sådan, du oplever det?

- Det er jo helt tydeligt, og det kan man også se på optagelserne i moskeen. Der sidder folk og modtager de her beskeder. Vores vinkel er, at det, der bliver sagt i moskeen, har relevans for moskeen.

- Der bliver givet det svar, der bliver givet. Der sidder også andre og lytter på det. Det kan man se på optagelserne. Og det, mener, jeg taler for sig selv, siger Thomas Breinholt.

Imam-studerende

DR Nyheder er via talsmanden for moskeen på Grimhøjvej, Oussama El-Saadi, kommet i kontakt med personen bag udtalelserne. Han bekræfter via telefon, at ordene omkring vold mod børn kommer fra hans mund, men vil ikke stå frem ved navn og bruger i stedet et alias, Abu Uthaymeen.

Han insisterer på kun at besvare spørgsmål via email, men vælger ikke at svare på en række spørgsmål, som DR Nyheder har sendt. Vi har blandt andet spurgt:

-Hvad er din tilknytning til moskeen på Grimhøjvej?
-Kan du stå inde for de ting, man kan høre dig sige i TV 2’s dokumentar?
-Anbefaler Koranen, at forældre skal slå børnene, hvis de ikke beder?

Abu Uthaymeen er ifølge DR Nyheders oplysninger ikke imam, men vil gerne være imam og skulle være i gang med at studere til at blive imam. Han er – ifølge Oussama El-Saadi – en ”veluddannet og god dreng” fra København, og han var i moskeen på Grimhøjvej for at holde foredrag for en lukket studiekreds. Abu Uthaymeen har været i moskeen flere gange tidligere.

Imam-uddannelse?

TV 2 opsøger i 'Moskeerne bag sløret' otte moskeer fordelt på byerne Odense, Aarhus og København. I første afsnit er der fokus på moskeen på Grimhøjvej.

Optagelserne derfra har fået en række politikere til at tage debatten om en imam-uddannelse op igen. Men integrationsministeren er ikke sikker på, at det er vejen frem.

- Det er der både fordele og ulemper ved, for man kan ikke nødvendigvis tvinge moskeer til at bruge imamer, der er uddannet på en bestemt skole, siger Inger Støjberg og fortsætter:

- Mange af de imamer, der prædiker en meget konservativ del af islam er rent faktisk uddannet, bare på universiteter i udlandet. Så det er ikke så ligetil.

Andet afsnit af 'Moskeerne bag sløret' bliver vist torsdag.

- Vi skal understøtte de moderate grupper af muslimer, der er i Danmark. Og så skal vi tage hårdt fat om den anden gruppe, siger Inger Støjberg.

Opslået af DR Nyheder på 2. marts 2016