Støjberg om hjemsendelse af Mansour: Han har stået allerøverst på listen

Udlændingeministeren har selv været på hemmeligt besøg i Marokko.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) glæder sig over, at den terrordømte Said Mansour nu er sendt ud af Danmark. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Der er ikke gået én eneste dag i Udlændinge- og Integrationsministeriet, uden at sagen om hjemsendelsen af den terrordømte Said Mansour har fundet vej til Inger Støjbergs (V) bord.

Det er derfor en "overordentlig glædelig" nyhed, at Marokko nu er gået med til at tage imod den 58-årige mand, der er bedre kendt som "Boghandleren fra Brønshøj", lyder det fra udlændinge- og integrationsministeren.

- Det er måske en af verdens allermest fanatiske islamister overhovedet, som vi har fået sendt ud. Vi har arbejdet intenst på det, og nu er retfærdigheden sket fyldest, siger hun.

Fredag aften klokken 17.40 blev Said Mansour sat på et passagerfly fra Københavns Lufthavn mod Casablanca i Marokko.

Said Mansour blev i 2014 idømt fire års fængsel i Retten på Frederiksberg. I 2015 stadfæster Østre Landsret dommen på fire års fængsel, og Mansour fratages også sit danske statsborgerskab og bliver udvist. Det blev stadfæstet af Højesteret i 2016.

- Han har brugt al sin tid i Danmark på at forråde os og har forsøgt at destabilisere og undergrave det danske samfund. Derfor er han dobbelt terrordømt, så han skal selvfølgelig ud af landet. Han har stået allerøverst på listen, siger Inger Støjberg.

Garanti for menneskerettigheder

Hun garanterer, at Danmark har sikret, at de marrokanske myndigheder overholder menneskerettighederne, så Said Mansour ikke lider overlast.

- Der er fuldstændig styr på den del, der handler om menneskerettigheder og de forpligtelser, vi har i den forbindelse, siger Inger Støjberg.

Said Mansours forsvarsadvokat, Eigil Strand, udtalte fredag aften, at han er bekymret for Said Mansours skæbne i Marokko, men det undrer ikke udlændinge- og integrationsministeren.

Said Mansour er to gange dømt for at opildne til terror - nu er han sendt til Marokko. (Foto: © Rune Feldt, Scanpix)

- Det kan ikke komme bag på nogen, at en forsvarsadvokat forsøger at male fanden på væggen. Det er vel ret beset det, han får sine penge for. Men der er styr på menneskerettighederne, siger hun.

Hemmeligt besøg i Marokko

Hjemsendelsen af Said Mansour betyder ikke, at der nu ligger en aftale mellem Danmark og Marokko.

Inger Støjberg vil ikke komme nærmere ind på, om Danmark arbejder videre på at lave en generel hjemsendelsesaftale med Marokko.

- Hjemsendelse af folk, der er afviste asylansøgere eller dybt kriminelle, er noget af det, der tager mere og mere tid. Men meget af det arbejde kan man ikke fortælle om, før den dag hvor tingene lykkes.

- Jeg har ikke været ude at fortælle konkret om vores samarbejde med de marokkanske myndigheder, for eksempel heller ikke, at jeg selv var i Marokko på et tidspunkt for at tale med myndighederne om Mansour, siger Inger Støjberg.

Udlændinge- og integrationsministeren understreger, at hjemsendelsen af Said Mansour også er et resultat af pres fra Udenrigsministeriet og Statsministeriet.