Større forsamlinger, fans på stadion og mad uden coronapas: Her er den nye genåbningsaftale

Få et overblik over, hvad der genåbner hurtigere end ventet.

(Foto: Illustration: Søren Winther Nørbæk)

Efter en lang aften med forhandlinger kunne størstedelen af Folketingets partier i nat fremlægge en plan for yderligere genåbning fra på onsdag den 21. april.

Smittesituationen i Danmark er nemlig god, lød det inden gårsdagens forhandlinger fra Statens Serum Institut og politikere.

- På grund af den gode situation, vi er i i Danmark, så er vi i den privilegerede situation, at det er muligt at åbne lidt mere op, sagde justitsminister Nick Hækkerup efter mødet med partilederne.

Og det er det, der nu sker. Her får du et overblik over, hvad der ændrer sig i genåbningsplanen, og hvordan forsamlingsloftet kommer til at blive ændret over den næste tid.

Forsamlingsloftet

Østjyllands Politi satte sidste år i april skilte op, der advarede mod at forsamles i flere områder. Blandt andet i Mølleparken i Aarhus. Nu bliver forsamlingsloftet igen hævet. (arkivfoto) (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

Som det ser ud lige nu, er det svært at samle alt for mange venner og kolleger til en øl i solen, stangtennis eller en pizza fra bakken.

Men forsamlingsloftet bliver nu lempet - ad flere omgange.

21. april stiger det indendørs forsamlingsforbud fra de nuværende 5 til 10, og allerede 6. maj stiger det videre til 25 personer. 21. maj må man samles 50 personer, og 11. juni så 100 mennesker indendøre. Det lugter jo næsten af sommerfest, kædedans og karaoke.

Det udendørs forsamlingsforbud hæves på onsdag 21. april fra 10 til 50, 6. maj er det 75, 21. maj stiger det til 100, mens det bliver helt afskaffet 11. juni.

1. august er det såkaldt lille forsamlingsforbud helt afskaffet også indendørs.

Hvordan det ser ud for store begivenheder som festivaler og koncerter er dog stadig uklart, men ifølge aftaleteksten vil en ekspertgruppe komme med en afrapportering om, hvad der skal ske med store forsamlinger og arrangementer i begyndelsen af næste uge.

Børn, unge og uddannelse

Flere børn må komme tilbage i skole (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Flere børn og studerende skal tilbage på skolebænken - gerne i det fri.

5.-8.-klasserne får således lov til at mødes med deres klasser i de uger, hvor de ikke må være i skole, som det er lige nu. Det skal dog foregå udendørs.

Også afgangselever og erhvervsuddannelseselever får lov at komme mere tilbage. Afgangseleverne i grundskoler- og voksenuddannelse må have 80 procent fremmøde, mens erhvervsuddannelser må vende tilbage i fuldt omfang, står der i aftaleteksten.

De videregående uddannelser må nøjes med 30 procent fysisk fremmøde. I aftaleteksten giver man lov til at anvende udendørsarealer på videregående uddannelser til undervisningsbrug.

Restauranter, barer og caféer

Folk i det nordlige Tyskland nyder et måltid mad under åben himmel. Nu får danskerne også bedre muligheder for mødes udendørs. (Foto: Axel Heimken © Scanpix)

Der er godt nyt, både hvis man vil spise ude og inde, eller hvis man vil på bar med sine venner.

Allerede 21. april bliver det således muligt at få serveret mad og våde varer indendørs - hvis man bestiller bord og har et coronapas i hånden. Det skulle først have været 6. maj ifølge den oprindelige plan.

Har man ikke et coronapas ved hånden, kan man til gengæld få lov at få serveret mad, øl og måske en sidevogn udendørs. Her afskaffer partierne nemlig kravet om gyldigt coronapas. Seneste udskænkning er 22, og de skal holde lukket fra 23 til 05.

Indendørsservering kan åbne med et arealkrav på 2 m2 for siddende servering og 4 m2, hvis der ikke 'i det væsentlige' siddes ned.

Sport og kultur

Lyngbys og SønderjyskEs spiller kamp i. oktober 2020. (arkivfoto). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Savner man stadionplatten og den lunkne fadøl, er der også godt nyt. Superliga-modellen genindføres således, så der igen må komme 500 fans på afgrænsede sektioner af de danske fodboldarenaer med egne indgange. Det sker fra 21. april - og kræver coronapas. Det gælder for al den professionelle fodbold i landet.

Savner man sit lokale fitnesscenter, er der til gengæld dårligt nyt. Her er det kun idendørs idræt i organiseret regi for personer over 70 år, der får lov at åbne. Det bliver med et forsamlingsforbud på 10 og krav om coronapas.

Som allerede aftalt vil også museer, biblioteker og kunsthaller kunne slå dørene op. Det forudsætter dog, at du kan fremvise et gyldigt coronapas.

FacebookTwitter