Støttedemo for Aleppo: For mange danskere lukker øjnene

Mens bomberne hagler ned over Aleppo, blev der i dag afholdt støttedemonstrationer i flere større byer - også i København.

Arrangørerne anslår, at der var mellem 1500 og 2000 deltagere ved støttedemonstrationen. (Foto: David Lundbye © (c) Scanpix)

Det er ikke mange gode nyheder, der kommer ud fra Aleppo i disse dage. Den østlige del af byen bombes stort set døgnet rundt, ligposer bliver brugt som tæpper på hospitalerne, og rengøringspersonalet udøver førstehjælp, fordi der er så få læger tilbage i byen.

Det er svært at hjælpe hjemme fra Danmark, men i dag blev der gjort et forsøg foran Christiansborg, da støttearrangementet 'Save Aleppo' rakte en hånd ud til redningsarbejderne og civile i byen.

Arrangementet sker efter en appel fra redningsarbejderne i Aleppo, De Hvide Hjelme, og finder sted i en lang række af verdens storbyer.

En af dem, der var med ved dagens støttedemonstration var Jeanette Nielsen.

- Selvom vi ser det hver dag og ved, hvad der foregår, så er vi mange, der lukker øjnene og spiser en flødekage mere og tænker: så gik der tid med det.

Folk samledes i dag foran Christiansborg for at vise støtte til ofrene for konflikten i Syrien. (Foto: Anders Holm Nielsen Web og Mobil)

Mens de fremmødte og arrangørerne godt ved, at man ikke kan stoppe bombardementet af byen med bannere og talere, så håber man at kunne være med til at råbe omverden op, forklarer medarrangør Jon Burgwald.

- Det er en utrolig kompleks konflikt, men som minimum kan vi sørge for, at det her budskab kommer ned til Aleppo, og at de hører, vi står bag dem.

- Det er klart, vi ved godt, at det vi gør i dag ikke stopper konflikten, og det stopper ikke bombningen af Aleppo, men vi håber, at vi kan være med til at råbe nogle magthavere op og en vestlig verden, der ikke handler.

- Mange i stuerne føler en afmagt

I løbet af blot en uge er over 1.000 blevet dræbt i luftangrebene, der hagler ned over byen, og op mod 100.000 børn er fanget i ruinerne.

- Det, vi ser i Aleppo, er det værste, vi har set i borgerkrigen i Syrien, og det siger ikke så lidt, sagde Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors tidligere i dag om situationen.

Ved dagens støttedemonstration blev der taget et billede af et banner med ordene Save Aleppo, og det samme sker i de andre byer, hvor arrangementet finder sted. De bliver efterfølgende sendt til Aleppo for at vise, at der er mange, der står bag ofrene for konflikten.

Billedet af banneret bliver sendt til Aleppo for at vise støtte.

Haifaa Awad er læge og har flere gange arbejdet i Syrien. Hun mener, at det er vigtigt at sende et signal til de civile og frivillige i Aleppo.

- Jeg tror, der er mange i stuerne, der føler en afmagt over det, der sker i Syrien, hvor bombardementerne intensiveres, og der sker en systematisk udryddelse af læger og hospitaler. Jeg tror, der er brug for en forsamling, der siger 'ikke mere'.

Ved dagens støttedemonstration blev de indsamlet 100.000 kroner til De Hvide Hjelme.

Appel fra De Hvide Hjelme

  • Vi er de syriske læger, redningsarbejdere og nødhjælpsfolk, der arbejder døgnet rundt for at redde civile liv, men med hundredvis af bomber, som bliver smidt hver dag, kan vi næsten ikke klare det. Situationen i Aleppo er værre, end den nogensinde har været før, og det er et kritisk øjeblik for vores by. Hospitalerne og udstyret, som vi bruger til at redde liv med, er blevet ødelagt. Vi er under angreb og belejret fra alle sider. Inden for de næste par uger løber vi tør for benzin og medicin.

  • I øjeblikket er der mennesker fanget under murbrokker, der råber på hjælp. Vores overbebyrdede hospitaler kan ikke give den nødvendige behandling til alle de sårede civile, som bliver bragt ind. Både det syriske regime og de russiske styrker har udløst helvede, og lederne i jeres lande, som kan stoppe dem, ser bare til. Ord alene kan ikke redde os. Vi kræver, at alle belejringer brydes og alle luftfartøjer, der bomber civile, holdes på jorden.

  • Vi henvender os til jer, folket i de lande, der kan redde os, om at stå sammen med os. Om at gå på gaden for Aleppo.

Underskrevet af White Helmets, Syrian Merican Medical Society.

Facebook
Twitter