Støttepartier undrer sig over, at alle skal vaccineres igen: 'Personligt ville jeg have det dårligt med at tage imod et tredje stik'

Organisationer og politikere kritiserer, at alle borgere i Danmark skal tilbydes et tredje stik mod corona.

Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, undrer sig over beslutningen om, at alle danskere skal tilbydes et tredje stik med en coronavaccine. (Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR Nyheder)

I Danmark er vi ved at gøre klar til, at alle skal tilbydes tredje stik med en coronavaccine, mens befolkningen i fattige lande mange steder kan kigge langt efter første stik.

Og det får nu to af regeringens støttepartier til at undre sig over, at et tredje stik til alle danskere er kommet på tale.

Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, mener, at det vil være så problematisk at vaccinere unge og raske danskere i den nuværende situation, at han selv ville have skrupler ved at tage imod en revaccination.

- Personligt ville jeg have det dårligt med at tage imod et tredje stik, når jeg ved, hvad situationen er i andre dele af verden, siger han.

- Jeg synes, det er en mærkelig prioritering.

Fredag meldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ud, at alle danskere i målgruppen for coronavaccination vil blive tilbudt et tredje stik mod coronavirus, og at de, der modtog andet stik for mere end seks måneder og 14 dage siden, vil blive indkaldt til revaccination.

Ifølge Sundhedsstyrelsen drejer det sig i første omgang primært om alle borgere over 65 år, personale i sundheds- og ældresektoren og øvrige personer, der er i særlig øget risiko.

Når de har fået tredje stik, kommer turen til resten af den danske befolkning. Det er stadig uklart præcist, hvornår resten af befolkningen får tredje stik.

Stinus Lindgreen understreger, at det er sundhedsmyndighedernes beslutning, hvordan anbefalingerne til vaccinationer skal lyde, men han mener, at vaccinedoserne vil kunne gøre større gavn som et første stik ude i verden i stedet for som tredje stik hos en sund og rask dansker.

Og den betragtning er Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, enig i. Han mener, det er en dårlig idé at tilbyde alle danskere et booster-stik på nuværende tidspunkt.

- Jeg ser ikke noget behov for at udvide det til den raske del af befolkningen, som har fået to vaccinestik. Jeg ser langt hellere, at man prioriterer de vacciner til at komme ud og virke især i lavindkomstlande, siger han.

'Amoralsk, uretfærdigt og urimeligt'

De to sundhedsordførere bakker dermed op om generaldirektøren i verdenssundhedsorganisationen WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han har overfor CNN kaldt det "amoralsk, uretfærdigt og urimeligt", at velstillede lande - som blandt andet Danmark - begynder at uddele booster-stik til personer, som ikke er særligt sårbare, mens borgere i verdens fattigste lande kan kigge langt efter første stik.

- At starte med booster-stik allerede er det værste, vi kan gøre som globalt samfund. Det er uretfærdigt og urimeligt, fordi vi stopper ikke pandemien ved at ignorere et helt kontinent, og det kontinent, som har begrænsede produktionsmuligheder, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus til CNN.

Den kritik er flere ngo'er enige i. Blandt andet Læger uden Grænser, som opererer i sundhedssystemer, der i forvejen var sårbare, og som ikke kan håndtere en pandemi.

- Der er ikke adgang til ilt, der er ikke hospitalssenge til ens kære, når de bliver syge, og der er ikke personale, fordi personalet ikke er vaccineret og selv er blevet smittet, siger Julia Raavad, som er analysechef i den danske del af Læger uden Grænser.

- Vi er dybt bekymrede over, at Danmark og andre lande begynder at give boosters, når vi står i en situation, hvor vacciner er en kæmpe mangelvare ude i verden, siger hun.

Revaccination af borgere begyndte 9. september på landets plejehjem. (© DR Nyheder)

Ifølge WHO har kun syv procent af befolkningen på det afrikanske kontinent modtaget første stik med en coronavaccine. I Danmark er det tal 76 procent.

Både de to sundhedsordførere, WHO og Læger uden Grænser understreger, at det giver god mening, at ældre og mennesker med et svækket immunforsvar bliver tilbudt en booster-vaccination, men kritiserer beslutningen om, at også raskere danskere skal have muligheden.

Generalsekretæren i den danske del af Oxfam Ibis, Kristian Weise, kalder det "selvisk".

- Vi vurderer, at det ikke er nødvendigt at gå i gang med at give hele befolkningen en tredje vaccine, og at det derfor vil være bedre at prioritere at hjælpe alle de steder, hvor der ikke er vacciner endnu, siger han.

Ekspert advarer mod overvaccination

Også Christian Wejse, som er speciallæge i infektionsmedicin og lektor i global sundhed på Aarhus Universitet, vurderer, at der ikke vil være en stor sundhedsrisiko forbundet med, at danskere udenfor risikogrupperne foreløbig nøjes med to vaccinestik.

- Vi har umiddelbart ikke nogen indikationer på, at det vil være et stort sundhedsproblem, hvis yngre ikke lige foreløbigt får et tredje stik, fordi de to stik beskytter i meget, meget lang tid rigtig godt mod alvorlige forløb - det vil sige indlæggelse og død, siger han.

Der mangler faglig evidens for, at også raske skal modtage et tredje stik, siger Jens Lundgren til TV 2. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet Jens Lundgren advarede lørdag overfor TV 2 om overvaccination af den yngre befolkning.

- Der skal vi lige finde balancen. Det giver mening at give den ældre del af befolkningen en vaccine nu, fordi de er mest sårbare. Men vi mangler den endelige faglige evidens for, at det også er fornuftigt at rulle ud til yngre årgange, sagde han til TV 2.

Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Bisted Probst, har forklaret beslutningen med, at "der er noget faldende immunitet, når vi kommer ud omkring seks måneder" efter andet vaccinestik.

- For langt størstedelen af befolkningen vil der stadig være en god beskyttelse mod alvorlig sygdom og død i op til 12 måneder, men vi ønsker at være på forkant, sagde hun til DR Nyheder fredag.

EL: Vaccinerne skal ud globalt

Regeringens støtteparti Radikale Venstre efterlyser ligesom Jens Lundgren belæg for, at det er nødvendigt med et tredje stik til alle.

- Jeg vil meget gerne have grundlaget for den beslutning, for jeg kan ikke forstå det, siger partiets sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.

- I det data, jeg har set, er den øgede gevinst ved det tredje stik ikke særlig signifikant. Det er ikke noget, hvor man tænker, at det generelt er det værd, og det siger WHO også. Så skulle der være et eller andet helt ny data, hvor de (Sundhedsstyrelsen, red.) kan se, at effekten er faldet dramatisk, men det er der intet, der tyder på. Så beslutningen undrer mig, siger han.

Er du imod, at man tilbyder det tredje vaccinestik til folk i de raske grupper?

- Det er Sundhedsstyrelsen, der går ud og siger, at man kan gøre det. Det er deres anbefaling, men personligt synes jeg, at der er andre hensyn, der er vigtigere, som det er lige nu, siger han.

Det har også national interesse at få flest muligt i verden vaccineret mod corona, mener Peder Hvelplund (EL).

Også Peder Hvelplund understreger, at beslutningen om, hvor mange vaccinestik der skal anbefales til danskerne, ligger hos sundhedsmyndighederne.

- Men det er noget, jeg vil gå i dialog med Sundhedsstyrelsen om at få ændret, fordi vi efter min opfattelse har langt mere brug for vaccinerneglobalt plan, end vi har for at give et tredje stik på nationalt plan, siger Hvelplund, der også vil rejse spørgsmålet overfor sundhedsministeren.

Som du siger, er det en beslutning, Sundhedsstyrelsen tager, så hvorfor er det, du tænker, at du ved bedre end dem?

- Jeg siger heller ikke, at jeg ved bedre.

- Det er klart, at i sidste ende er det en sundhedsfaglig afgørelse, men jeg mener, at der er tungtvejende grunde til, at vi bør sikre, at vi får vaccinerne ud på globalt plan, siger han.

Hvelplund peger både på et moralsk ansvar og en national interesse i at få smitten ned globalt for at undgå nye mutationer, som vaccinerne i værste fald ikke har ligeså god effekt overfor.

Heunicke: Det er ikke enten eller

Fredag forklarede sundhedsminister Magnus Heunicke beslutningen om at udvide tilbuddet om et tredje vaccinestik til på sigt også at omfatte unge og raske danskere.

- Vi er nødt til at forberede os på, hvad vores myndigheder melder til os, siger han og henviser til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om et tredje stik til hele befolkningen.

Der er jo stadig en masse mennesker, der ikke er vaccineret endnu rundt om i verden, hvorfor ikke hjælpe dem, før vi giver det her tredje stik til nogle grupper, som måske i virkeligheden ikke har vildt meget behov for det?

- Jeg mener ikke, det er enten eller. Vi har hjulpet, vi har sendt seks millioner vaccinedoser til forskellige lande i udlandet. Vi eer lige i dag kommet med en hjælpende hånd til sygehusene i Rumænien, som i øjeblikket er stærkt pressede, og det har vi gjort i en lang række lande. Så Danmark har hjulpet, og i meget stor skala hjulpet de lande, som stadig har massive problemer. Det vil vi også fortsat kunne gøre.

- Men vi er også nødt til at passe på den danske epidemikontrol, siger Magnus Heunicke.

Den linje bakker sundhedsordfører for de Konservative Per Larsen op. Han påpeger, at de vaccinedoser, der skal bruges på at give tredje stik til danskere, vil have "ganske ubetydelig effekt" på hele det afrikanske kontinent.

- Jeg synes sådan set ikke, at kritikken er berettiget. Vi har doneret en masse vacciner, siger han.

FacebookTwitter