Støv, fugt og larm: Arbejdsmiljøet dumper på hver tredje skole

Over 500 danske skoler har så dårligt arbejdsmiljø, at Arbejdstilsynet har påtalt det under et besøg.

Det er ikke kun elevernes evne til at koncentrere sig, der forbedres med en god udluftning, også sygdomsfraværet hos både elever og lærere bliver mindre, forklarer chefkonsulent hos Dansk Center for Undervisningsmiljø- (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Mange voksne kan sikkert huske den tunge, iltfattige luft, stanken fra madpakker og sved i klasselokalet fra deres skoletid.

De problemer døjer danske grundskoler stadig med i sådan en grad, at Arbejdstilsynet har påtalt arbejdsmiljøet på næsten hver tredje skole, af de 1.625 skoler, som fik et kontrolbesøg i løbet af 2012 og 2013. Der er i alt 1.918 folke- og privatskoler i Danmark.

Det viser en aktindsigt, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået fra Arbejdstilsynet.

Indeklima, støv og støj

Tallene fra Arbejdstilsynet viser, at særlig indeklima er et stort problem på skolerne. Næsten hvert femte af de påbud tilsynet har givet om at forbedre arbejdsmiljøet, er givet for problemer med indeklimaet.

Broskolen i Slagelse Kommune var en af de skoler, som fik besked på at forbedre indeklimaet i 2012.

- Vi havde målinger, der viste, at allerede efter 20 minutter var CO2-niveauet for højt, og det var et lokale, som elever og lærere skulle opholde sig i seks timer, siger Administrativ skoleleder Ole Aabyrt.

Derfor er Broskolen nu i gang med en renovering, der skal sikre, at et mekanisk ventilationsanlæg sørger for, at luften bliver udskiftet regelmæssigt og efter behov.

fakta arbejdsmiljø indeklima (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Typisk problem

Det kommer ikke bag på Rasmus Challi, der er specialkonsulent hos Dansk Center for Undervisningssmiljø, at hver tredje skole har så store problemer med arbejdsmiljøet, at Arbejdstilsynet tvinger skolen til at reagere.

- Lærernes arbejdsmiljø hænger kraftigt sammen med elevernes fysiske undervisningsmiljø. Og derfor er det heller ikke nogen overraskelse for os, for vi kan se, at indeklimaet kunne være bedre flere steder, siger han.

I alt har Arbejdstilsynet uddelt 1.144 såkaldte afgørelser til 567 skoler. Afgørelserne tvinger skolerne til at udbedre problemet inden for en angiven periode. 64 skoler har dog modtaget et strakspåbud, der betyder, at skolen skal reagere med det samme, fordi der er tale om alvorlige arbejdsmiljøproblemer.

Gamle skoler giver dårlig luft

Ifølge en artikel i Berlingske er syv ud af 10 danske folkeskoler mere end 40 år gamle, og Rasmus Challi er ikke i tvivl om, at skolernes alder har meget at skulle have sagt.

- Der var et helt andet bygningsreglement i 1970'erne, end i dag, og det betyder, at mange skoler ikke har en tilfredsstillende ventilationsløsning, siger han.

Det er ikke kun elevernes evne til at koncentrere sig, der forbedres med en god udluftning, også sygdomsfraværet hos både elever og lærere bliver mindre.

Skoleleder: Alvorligt problem

På Broskolen i Korsør glæder Ole Aabyrt sig til, at det mekaniske ventilationsanlæg kan tages i brug.

Skolen har fået forlænget fristen for, hvornår anlægget skal være klar til 15. august 2015. Dermed går der mere end tre år siden Arbejdstilsynet kom på besøg første gang, og det, erkender Ole Aabyrt, er for længe.

- Kommunen burde være gået i gang før. Allerede da man lukkede det gamle anlæg ned, burde man have budgetteret med et nyt, siger han og tilføjer:

- Vi burde måske også have råbt højere.

Facebook
Twitter