Stoffer i cigaretter holdes skjult

Tobaksgiganten British American Tobacco indberetter godt nok de stoffer, der er i deres cigaretter som Prince, Kings og Look, men de er ikke fyldestgørende, siger Kræftens Bekæmpelse

British American Tobacco, der blandt andet producerer Kings, Prince og Look, fortæller ikke præcist, hvad de putter i cigaretterne (© DR)

Mens en historisk rygerretssag om tilsætningsstoffer i cigaretter indledes i næste uge, blokerer en af verdens største tobaksproducenter i vidt omfang for offentlig indsigt i, hvad der bliver puttet i danske cigaretter, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Lister er ubrugelige

Siden 2006 har et EU-direktiv ellers forpligtet producenterne til at indberette tilsætningsstofferne hvert år i erkendelse af, at myndighederne havde for lidt viden om cigaretternes indhold til at kunne sikre et tilstrækkeligt niveau for sundhedsbeskyttelse.

Listerne bliver offentliggjort på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, men listerne fra en af verdens største tobaksproducenter, British American Tobacco (BAT), der ejer flere danske cigaretmærker som Prince, Kings og Look, er reelt ubrugelige, mener Kræftens Bekæmpelse.

Upæcise indberetninger

Tobaksgiganten indberetter nemlig en stor del af tilsætningsstofferne under intetsigende, generelle betegnelser som farvestof 1, farvestof 2, klæbestof 1, bindemiddel 3, osv., og der er ingen kemisk beskrivelse af stofferne.

- Sundhedsmyndighederne foretager sig jo intet, så derfor er det et problem, når hverken vi eller andre kan få indsigt i, om der tilsættes stoffer, der gør cigaretterne farligere, siger projektchef Per Kim Nielsen fra Kræftens Bekæmpelse.