Stop madspild i julen: 1,5 mia. i skraldespanden

Julen er højsæson for madspild. Alene i december bliver der smidt ud for 1,53 mia. kroner i de danske skraldespande. Det svarer til 1000 kroner pr familie.

Julen er højsæson for madspild. Alene i december bliver der smidt ud for 1,53 mia. kroner i de danske skraldespande. Det svarer til 1000 kroner pr familie. (Foto: DR)

God, spiselig mad til en værdi af 1,53 mia. kr., svarende til 933 kr. per gennemsnitsfamilie. Så meget smider danskerne ud i december, ifølge beregninger fra Landbrug & Fødevarer.

- Grøntsager, mejeriprodukter og brød er det, som normalt havner i danskernes skraldespande, men i julemåneden ryger også kød ud, siger Klaus Jørgensen, Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Dog er der noget, der tyder på, at detailhandlens omsætning er faldende som følge af den økonomiske krise. Det vil i de kommende år resultere i mindre madspild.

Svært at bryde traditionerne

- I julen er forbrugernes madspilds-psykologi anderledes end i resten af året, siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

- Julen handler om indgroede traditioner og forventninger til, at der ikke må mangle noget på julebordet. Dette forventningspres fører til, at danskerne har en tendens til at stille meget mere julemad frem på bordet, end de overhovedet kan nå at spise.

Få mere ud af mindre

Stop Spild Af Mad råder danskerne til mere realistisk planlægning inden juleindkøbet, samt at forsøge at undgå julens madspild.

Bl.a. opfordrer de til at tænke "lidt men lækkert", ikke at sætte al maden frem på en gang men fylde op efterhånden, som der bliver spist, lave lækre retter af resterne og give gæsterne en doggybag med hjem.

På nettet kan alle gå ind og få flere gode råd fra Stop Spild Af Mad's oplysningskampagne

Facebook
Twitter