Stop selvmord - sæt ord på de dystre tanker

Hvis man har selvmordstanker eller er bekymret for, om en pårørende tænker på selvmord, er det allervigtigste, at der bliver sat ord på tankerne.

(Foto: Dimitri_c © Stock.xchng)

Hvis man går med dystre tanker om at tage livet af sig selv, skal man prøve at få det sagt til nogen.

For kun ved at få sat ord på tankerne over for et andet menneske, kan man få den hjælp, man har hårdt brug for, siger direktør for Livslinjen, Jeppe Kristen Toft.

- Selv om det er udfordrende at sætte ord på noget, som er så privat og tabubelagt som selvmordstanker, er det altafgørende for at man kan få hjælp, at man meddeler sig til omverdenen, siger han.

Glansbilledet krakelerer

Livslinjen er et rådgivningssted, hvor man kan ringe eller skrive anonymt og få en snak med en person, der er særligt uddannet til at snakke med folk i krise - og som ikke mindst giver sig tid til at lytte og spørge ind.

Jeppe Kristen Toft ved godt, at netop det at sætte ord på tankerne er det allermest udfordrende, for på den måde blotter man sig og viser sig sårbar.

- Det billede, man gerne vil tegne over for omverden krakelerer. Og det at sætte ord på en personlig krise, kalder på ord, man ikke er vant til at bruge i det daglige. Det kan alt sammen godt være en overvindelse, siger Jeppe Kristen Toft.

Fortæl om din bekymring

Også for pårørende til mennesker, der virker selvmordstruede, står over for en stor udfordring.

- Hvis man står over for et menneske, der sætter ord på selvmordstanker skal man tage det meget alvorligt. Man skal ikke være bange for at spørge ind og sætte ord på sin egen bekymring.

Jeppe Kristen Toft siger, at sætninger som "Det du fortæller mig, gør mig meget bekymret. Det er godt at du får det sagt og jeg vil gerne hjælpe dig" kan være rigtigt gode.

Man skal bare turde spørge

Og hvis man har mistanke om, at en af ens nære går med mørke tanker om selvmord, skal man ikke være bange for at spørge.

- Mange er bange for, at de måske kan sætte tanker i hovedet på personen ved at spørge direkte. Men sådan er det ikke, tværtimod. Det kan være forløsende, at nogen tør være til stede, siger Jeppe Kristen Toft og fortsætter:

- Vi tror nogen gange, at der skal meget mere til, men det er faktisk ret enkelt at hjælpe. Man skal bare turde spørge og være til stede.

Når først der er sat ord på selvmordstankerne, gælder det om at få personen til at kontakte professionel hjælp, enten gennem Livslinjen eller ved at gå til egen læge.

Hos Livslinjen sidder særligt uddannede rådgivere klar til at snakke eller besvare skriftlige henvendelser - og man kan være anonym. Telefonnummeret er 70 201 201.

Facebook
Twitter