Stor evakuering i gang efter oversvømmelser i Grønland

Et stort jordskælv har udløst oversvømmelser i Nuugaatsiaq i det vestlige Grønland.

Et jordskælv med en styrke på cirka 4,0 har ramt det vestlige Grønland omkring 30 kilometer nord for bygden Nuugaatsiaq lørdag aften lokal tid.

Jordskælvet har ført til store oversvømmelser i bygden Nuugaatsiaq og store bølger i Uummannaq og Illorsuit.

Indtil videre er 39 ud af omkring 100 beboere i Nuugaatsiaq evakueret til Uummanaq, ifølge det grønlandske medie KNR.

Politiet bekræftede tidligere på morgenen, at jordskælvet er årsagen til oversvømmelserne, men har ikke yderligere oplysninger, før de har fået det fulde overblik over situationen.

- Frygtelig naturkatastrofe i Nuugaatsiaq. Talt med formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen for at udtrykke sympati og blive opdateret, skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter.

På kortet herunder er bygden Nuugaatsiaq markeret.

Redningsaktion af beboere

Grønlandske beredskabsmyndigheder har iværksat en redningsaktion i området. Indbyggerne i Nuugaatsiaq bliver evakueret til den større by Uummannaq. Her bor ca. over 1.200 mennesker.

- Da det ikke kan udelukkes, at der kan opstå efterskælv, opfordres befolkningen i fjordsystemet omkring Uummannaq fortsat til at holde sig væk fra kystområderne, skriver politiet.

Liselotte Bøhm, senioranklager i Grønlands Politi, vil endnu ikke udtale sig om, hvilke skader de store vandmasser har voldt.

- Vi er i gang med at evakuere bygden Nuugaatsiaq, og før vi er færdige med det og har det fulde overblik over situationen, kan vi ikke komme med uddybende oplysninger eller beretninger om, hvad der er sket, siger hun til DR Nyheder.

Meldinger om tilskadekomne

Ifølge det grønlandske medie KNR er der "troværdige meldinger" om tilskadekomne. Men oplysningerne er ikke bekræftet af politiet.

Grønlandsk politi opfordrede tidligere folk i fjordsystemerne omkring Uummannaq til at søge op i terrænet og holde sig fra kystlinjen.

Søndag morgen er meldingen, at befolkningen kan vende tilbage til deres boliger. Men lyder sirenen, skal man søge op igen.

Det er ikke normalt med så store jordskælv i Grønland, siger Trine Dahl Jensen, der er seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus), til Ritzau.

Det kan ikke udelukkes, at der kommer flere tsunamibølger efter dette jordskælv, fortæller Trine Dahl Jensen.

Geus-forskeren kan ikke erindre, at et jordskælv tidligere har ført direkte til tsunamier i Grønland.

- Men grønlænderne kender tsunamier ganske glimrende. Isbjerge udløser også store bølger, der kan være farlige, siger hun.

Øverst i artiklen kan du se en video fra oversvømmelsen. Nedenunder er en brugervideo fra Olina Nielsen, som DR Nyheder har fået lov at bringe.

/DR Nyheder/