Stor festival aflyst i sidste øjeblik: Smitten i Odense har fat om de unge

Borgmester, Lydmor og arrangører ærgrer sig over festivalaflysning.

Festivalen Generator i Odense er aflyst efter en stigning i smittetalet i den seneste tid.

Musikprogrammet var fastlagt - ølvogne og scener sat op.

Men sent onsdag aften besluttede festivalarrangørerne i We Celebrate Odense at aflyse studiestartsfestivalen Generator på grund af 'et Covid-19 smitteudbrud blandt Odenses studerende’.

Festivalen skulle være sparket i gang i dag - og hen over weekenden skulle op mod 4.000 studerende have været samlet for at opleve musiknavne som Lydmor, Tessa og Benjamin Hav.

- Det var trist at sende pressemeddelelsen ud, men vi valgte at aflyse, fordi vi modtog en anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Odense Kommune om, at de ikke synes, at det ville være forsvarligt at afholde festivalen, siger Anja Følleslev, formand for We Celebrate Odense og medarrangør af Generator.

De seneste døgn er der sket en stigning i antallet af smittede i Odense Kommune. Og med 44 registreret smittetilfælde har kommunen nu 21,7 smittede pr. 100.000 indbygger. Dermed er de på sundhedsmyndighedernes observationsliste.

Smitten er blandt andet opstået på uddannelsesinstitutionen UCL, der uddanner lærere, pædagoger og sygeplejersker. Her er flere end 1.000 lærerstuderende sendt hjem, efter 36 er konstateret smittet.

De næste 14 dage skal de lærerstuderende på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense undervises online.

Professor roser aflysning

Udviklingen har fået Odense Kommune til at anbefale festivalarrangørerne at aflyse - blandt andet efter at have rådført sig med Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi kan se, at stort set alle nye smittede er unge. Vi er en stor studieby og ved, at de unge færdes blandt hinanden på uddannelsesstederne, så vi er bekymrede for den udvikling og er meget optaget af at få slået smitten ned. Så er det en uhensigtsmæssig cocktail at have unge sammen til en festival, siger Peter Rahbek Juel (S), borgmester i Odense Kommune.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, var det en god ide at aflyse den populære festival i Odense.

- Man skal ikke lave sådan et arrangement i en periode, hvor man ikke har styr på smitten, fordi det er afgørende, at man får kvalt de her udbrud i starten, siger Hans Jørn Kolmos.

Generator skulle have foregået fem forskellige steder i Odense, men festivalarrangørerne havde sikret sig, at festivalen kunne afvikles forsvarligt.

- Normalt er det en stående fest, men vi havde booket borde og bænke til alle. Desuden havde vi delt pladserne op, så de største af pladserne var til maksimalt 500 mennesker, siger Anja Følleslev og fortsætter:

- Vi havde gjort meget. Vi havde blandt andet købt masser af håndsprit og visir og mundbind til vores personale, siger hun.

Borgmester Peter Rahbæk Juel erklærer sig da også "brandærgerlig" over aflysningen, men holder fast i, at det er nødvendigt.

- Generator har taget alle forholdsregler for at kunne afvikle så sundhedsmæssigt forsvarligt som muligt. Men med så højt smittetal blandt unge, må vi sætte sundheden først, siger han.

Lydmor: Trist for mine fans

En af de musikalske navne på Generators plakat var stjernefrøet Lydmor, der veksler mellem akustiske og elektroniske shows. Hun fik beskeden om endnu et aflyst show i kalenderen sent onsdag aften.

- Det er jo ikke første gang i år, at man få aflyst noget. Så jeg har sådan en autopilot, jeg sætter på. Det er trist, men man må også acceptere, at det er sådan, det er, siger Lydmor med det borgerlige navn Jenny Rossander.

Lydmor har blandt andet fået aflyst en stort opsat forestilling på Det Kongelige Teater og shows på Roskilde Festival. (Foto: Anna Marín Schram)

Alligevel blev hun lidt ramt denne gang.

- Jeg spiller enten akustisk eller shows med fuld electro, neonlys og kropsmaling. Og det her skulle være det eneste offentlige show med neon. Der var mange fans, der havde glædet sig rigtig meget, jeg havde fået mange beskeder. Så jeg blev trist på mine fans’ vegne. Der er ikke noget værre end mennesker, der glæder sig, og så sker det ikke, fortæller hun.

Nedlukningen af Danmark i marts og de mange restriktioner ved større begivenheder har skabt en helt ny virkelighed for Lydmor, som hun stadig arbejder med.

- Mit liv handler om at bygge noget andet på og forsøge at finde andre ting, jeg kan lave. En måde at eksistere i det her på, som er naturlig og sund for mig. Hvis jeg hver gang noget blev aflyst, skulle tage stilling til, om jeg er vred, eller om det var fair, ville det være usundt, siger hun.

Facebook
Twitter