Stor forskel i kørelæreres dumpeprocent

Dumpeprocenten hos nogle kørerlærere er hele 90 procent, mens den hos andre er 10 procent.

Både Rigspolitiet og Dansk Kørelærerunion mener, at Justitsministeriet bør give politiet mulighed for at gribe ind over for kørelærere med høje dumpeprocenter. (© colourbox)

Nogle kørelærere leverer så dårlig undervisning, at 90 pct. af deres elever dumper første gang, de går til køreprøve. Samtidig har de bedste kørelærere dumpeprocenter helt ned til ti pct. Det estimerer kørelærernes brancheorganisation, Dansk Kørelærer-Union.

Rigspolitiet beskriver i et notat, det sendte til Justitsministeriet i december 2010, hvordan nogle kørelærere presser deres elever hurtigt igennem uddannelsesforløbet uden at sikre, at køreeleverne lærer det, de skal – især i områder med stor konkurrence på priserne, skriver Berlingske.

Længere ventetid

Ifølge notatet dumper disse elever typisk flere gange, og kørelærerne tjener på de ekstra køretimer, eleverne er nødt til at tage. Andre steder er det eleverne, der presser på for at få kørekortet hurtigere, skriver Rigspolitiet.

- Når mange elever dumper, kræver det flere ressourcer og giver længere ventetider, for de skal op igen. Når kørelærere kommer med alt for mange elever, som ikke kan bestå, kan vi ønske en form for sanktionsmuligheder, siger politiinspektør Allan Nyring, Rigspolitiet.

Han understreger, at kritikken er rettet mod kørelærerbranchens brodne kar og ikke branchen generelt.

Ingen præcise tal

Der findes ikke nogen præcis statistik over de enkelte køreskolers dumpeprocent. Men i København, der har landets højeste samlede dumpeprocenter, kender man alt til problemstillingen, selv om man ikke kender de præcise tal.

I Dansk Kørelærer-Union opfordrer man medlemmerne til at stramme op.

- Dumpeprocenten skal blive bedre. Nogle i kørelærerbranchen har beståelsesprocenter, der bestemt ikke er acceptable, siger René Arnt, formand for Dansk Kørelærer-Union.

Dansk Kørelærer-Union bakker derfor Rigspolitiet op, når det anbefaler Justitsministeriet, at det giver politiet mulighed for at reagere over for kørelærere med meget høje dumpeprocenter.

Har lovet et møde

I dag er kørelærere godkendt fem år ad gangen, og i den tid kan godkendelsen ikke uden videre inddrages, selv om næsten alle eleverne dumper.

Politi og kørelærere har stået bag opfordringen siden 2002, og senest har Justitsministeriet i december 2010 lovet at indkalde til møde, men det er endnu ikke blevet afholdt.

Justitsminister Lars Barfoed har ikke ønsket at kommentere sagen i Berlingske.