Stor forskel på børns tandsundhed: Nogle forældre ved ikke man skal børste tænder hver dag

Der er stor forskel på tandsundheden hos børn i de danske kommuner. Nogle steder har næsten halvdelen huller i tænderne, andre steder er det en ud af syv.

(Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © (c) DR)

Må man give børn knust mariekiks blandet op med saftevand i sutteflasken? Skal man børste tænder hver dag?

Selvom svaret for nogen forældre vil give sig selv, så er det langt fra alle forældre, der kender det. Der er nemlig stor forskel på tandsundheden hos børnene rundt om i de danske kommuner. Og selvom kommunerne ligger tæt op ad hinanden kan forskellen være stor.

Det gælder for eksempel de to kommuner Ishøj og Vallensbæk. De to kommuner lidt uden for København grænser op til hinanden, men på trods af det, er der en verden til forskel hvis man beder de syvårige åbne munden.

Mere end 40 procent af de syvårige børn i Ishøj Kommune har nemlig eller har haft huller i tænderne. Den tilsvarende andel af de syvårige i Vallensbæk er blot 18,5 procent.

Dermed ligger de to kommuner i hver sin ende af listen over de kommuner, hvor flest børn har huller i tænderne. Men selvom forskellen her er særlig stor, så er der generelt stor forskel på tandsundheden hos børnene i de danske kommuner, viser data fra Sundhedsstyrelsens Centrale Odontologiske Register, som DR har analyseret.

Udtryk for ulighed

De store kommunale forskelle kommer ikke bag på lektor på Odontologisk Institut på Københavns Universitet, Lisa Bøge Christensen.

- Vi ved, der er nogle sammenhænge mellem eksempelvis moderens uddannelsesniveau og børns tandsundhed. Der forekommer også hyppigere karies hos børn med indvandrerbaggrund. Det betyder ikke at alle med indvandrerbaggrund har dårlige tænder, men vi ved der er en større risiko blandt den gruppe siger hun.

Hun var i 2008 med til at undersøge uligheden i tandsundhed blandt Københavnske børn og fortæller, at forskellene er udtryk for den sociale ulighed, der er i Danmark.

En undersøgelse fra 2010 har også vist, at der er en signifikant sammenhæng mellem forældrenes indtægt og børns tandsundhed, men at også faktorer som mængden af fluor i drikkevandet spiller ind.

Mariekiks i saftevand og ingen tandbørstning

Hel konkret skyldes børnenes tandproblemer ofte manglende viden hos forældrene, fortæller Pia Glud. Hun arbejder til daglig med forebyggelse af tandproblemer i daginstitutionerne i Vollsmose i Odense, hvor der bor mange børn, der er udsatte når det gælder tandsundheden.

- Jeg har mødt børn helt ned til 1-2 år, der, når de bliver forkælet, får knust mariekiks og saftevand i sutteflasken, som de så kan gå og hygge sig med over længere tid. Samtidig har forældrene måske ikke overskuddet til at tage kampen, når ungerne ikke gider at have børstet tænder, fortæller hun.

Pia Glud mener, at selvom etnicitet og dermed kultur og vaner spiller ind, når det kommer til børns tandsundhed, så tror hun i højere grad, at det handler om den situation forældrene står i.

- De kommer på flugt fra steder, hvor det ikke har været muligt at forkæle deres børn og nu har de lige pludselig både råd og mulighed for det, og det kan jeg egentlig godt forstå. Men så er vores opgave at give andre måder at forkæle på, og forklare, at det ikke er godt for børnene på lang sigt, siger Pia Glud

Overtandlæge i Ishøj: Forebyggelse tager tid

Ishøj kommune har med en andel på lige over 40 procent, landets tredjestørste andel af syvårige med huller i tænderne. Og forskellen fra nabokommunen Vallensbæk skyldes lige som i Vollsmose, at kommunen har flere ressourcesvage forældre, forklarer, overtandlæge Birgitte Sindrup.

Kommunen gør dog et stort stykke arbejde, for at bryde det mønster.

- Vi prioriterer at have den direkte forældrekontakt og beder dem gå med, når børnene skal til tandeftersyn og behandling. Det er et langt sejt træk, når uhensigtsmæssige tandplejevaner, skal ændres, men når vi kigger på statistikken for de 18-årige, kan vi se, at det hjælper, siger Birgitte Sindrup

Individuel vejledning

Hun understreger, at det ikke er en modvilje fra forældrenes side, når tandbørstningen indimellem smutter eller kosten er usund for tænderne.

- Næsten alle de forældre vi møder, vil jo deres børn det bedste, men der er forskel på, hvilke ressourcer man som udgangspunkt har. Vi tilpasser vores forebyggelse til det enkelte barn og familie, så det har størst mulig effekt, og hjælper med at skabe nogle gode vaner, siger Birgitte Sindrup.

På landsplan var det 27,8 procent af de 7-årige der havde eller havde haft huller i tænderne i 2016 et tal der siden 2007 er faldet stødt.

(Foto: Grafik Mads Rafte Hein © (c) DR)
FacebookTwitter