Stor interesse for frivilligt arbejde

Der er større interesse for at yde frivilligt socialt arbejde. Men vi vil brugekompetencer fra arbejdslivet og der mangler fortsat besøgsvenner.

Flere deltager i frivilligt socialt arbejde - blandt andet for Røde Kors. - Mange yder en indsats - ikke bare for at hjælpe folk, der har behov, men også for deres egen skyld, og det er helt i orden, lyder det fra organisationen. (Foto: Connie Petersen © DR)

Besøgsven et par timer om ugen, en ugentlig aften i rådgivningen hos Kræftens Bekæmpelse, lektiehjælp på den lokale skole og private fester hvor hele overskuddet doneres til hjælpeorganisationer.

Vores hjerter banker for frivilligt arbejde, og de store organisationer melder om øget interesse for at hjælpe, skriver Berlingske.

Noget for noget

Danmarks største portal for frivilligt arbejde, frivilligJob.dk, havde i sidste måned rekordmange besøg. 11.000 danskere klikkede forbi hjemmesiden, der blandt andet formidler kontakt til Dansk Røde Kors.

- Vi oplever, at danskerne gerne vil dele ud af deres overskud. Sidste år toppede vi med 19.000 frivillige. Mange har opdaget, at det giver en masse tilbage at være frivillig - og det er et centralt element i det frivillige arbejde, at man også gør det for sig selv. Det er der intet forkert i, tværtimod er det en win win situation for alle parter, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors.

Men han påpeger også, at der stadig står 1.000 mennesker på venteliste til en besøgsven.

Vi finder aldrig os selv

Ifølge sociolog Emilia van Hauen er en af årsagerne til danskernes iver efter at arbejde frivilligt, at de seneste 30 år har været præget af selvrealisering, identitet og personligt potentiale i en sådan grad, at det efterhånden giver de fleste kvalme.

- Vi har opdaget, at vi nok aldrig finder os selv, fordi identitet er en dynamisk størrelse. I stedet fokuserer vi på, hvordan vi kan gøre en forskel. Vores liv skal have en betydning for andre end os selv.

I Folkekirkens Nødhjælp mærker man netop en tendens til, at danskerne i stigende grad vil integrere deres individuelle kompetencer i frivilligt regi. Det bliver stadig vigtigere for de frivillige, at arbejdet er meningsfyldt og gerne fagligt udfordrende.

Ældre med kompetencer

I Ældre Sagen har man på seks år fordoblet antallet af frivillige til i dag cirka 11.000. En støt stigende del af dem er veluddannede.

- Vi har en hel del sygeplejersker, afdelingschefer, pensionerede ledere fra erhvervslivet og IT-folk blandt vores frivillige. De vil gerne hjælpe ved at bruge de erfaringer og kompetencer, som de har opbygget gennem et langt arbejdsliv. Det er en ny tendens, vi ser, og vi forventer, at den vil vokse i fremtiden, siger Finn Brændgaard, afdelingschef for Frivilligafdelingen i Ældre Sagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk