Stor lægemangel i områder med flest syge

Der er store regionale forskelle i adgangen til læger, viser nye tal fra PLO.

- Det er et problem, fordi ulighed i sundhed er stigende. Der er simpelthen for få praktiserende læger i de områder, hvor de mest syge bor, siger Mads Toft Kristensen, der er praktiserende læge og forsker ved Forskningsenheden for Almen Praksis. (Foto: © Mikkel møller Jørgensen, Scanpix)

Den dårligst stillede del af befolkningen er mere syge, mens de rige har færre helbredsproblemer.

Men i flere dele af landet, hvor der bor flest dårligst stillede og ifølge flere eksperter dermed flest syge, er der stor lægemangel.

Ifølge nye tal fra Praktiserende Lægers Organisation - PLO - er der eksempelvis 5,62 læger pr. 10.000 indbyggere i Region Nordjylland.

Og det rammer de dårligere stillede danskere dobbelt, siger Mads Toft Kristensen, der er praktiserende læge og forsker ved Forskningsenheden for Almen Praksis.

- Vi ser, at der er for få læger med for mange fattige. Det er et problem, fordi ulighed i sundhed er stigende. Der er simpelthen for få praktiserende læger i de områder, hvor de mest syge bor.

- Det betyder, at det er sværere at få en tid hos lægen. Det betyder, at man skal rejse længere for at komme til lægen. Og vi taler netop om de mest fattige og mest ressourcesvage, som måske ikke har en bil, som er syge, trætte og har svært ved at overkomme ventetid eller rejser.

Han kender til flere læger, der arbejder i dårligt stillede områder, og som har svært ved at tilbyde kontroltider til deres patienter.

- Der er simpelthen for mange patienter med kroniske sygdomme til, at det kan lade sig gøre at tilbyde dem tid. For det andet er den belastning af akutte henvendelser i en lægepraksis i de her områder faktisk større, siger han.

Der er meget mere om ulighed i sundhed, når DR1 sender første afsnit af dokumentarserien 'En syg forskel' i aften klokken 20:45.