Stor modstand mod europæisk missilskjold

Næsten halvdelen af vælgerne vender sig mod Natos planer om et missilskold, som skal beskytte Europa mod angreb fra f.eks. Iran.Modviljen kommer bag på det politiske flertal, som støtter skjoldet.

Næsten halvdelen af danskernes afviser Natos planer om et europæisk missilskjold. Her ses Natos generalskeretær, Anders Fogh Rasmussen.

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Natos øvrige stats- og regeringschefer søndag under et topmøde i Chicago højtideligt trykker på "startknappen" til det omstridte missilskjold over Europa, sker det ikke med danskernes gode vilje.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Næsten halvdelen af danskerne, nemlig 48,6 pct., siger nej til at opbygge et missilskjold mod trusler fra eksempelvis Iran, som mistænkes for at udvikle atomvåben. Kun 33,3 pct. siger ja, viser en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har gennemført for avisen.

I Chicago vil Natos ledere for første gang erklære missilforsvaret for operationelt, og selv om der kun er tale om første skridt i en 10-årig tidsplan, vil amerikanske destroyere i Middelhavet herefter være i stand til at nedskyde fjendtlige missiler.

Voksende trussel

- Missilforsvaret skal forsvare vores befolkninger effektivt imod en alvorlig og voksende trussel, siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

Militærekspert og professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet er overrasket over målingen. Et flertal har tidligere erklæret sig parat til at angribe Iran og bombe Libyen.

Modviljen overrumpler også det politiske flertal på Christiansborg, der giver fuld støtte til missilskjoldet.

Forsvarsminister Nick Hækkerup siger til Jyllands-Posten, at han mener, at fraværet af en konkret og nærværende trussel kan være forklaringen på modstanden, og det er Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen enig i:

- Der er jo ingen umiddelbar trussel, på samme måde som vi oplevede den 11. september 2001, og da krigen i Irak blev indledt.

Skyldes krisen

Danskerne er under krisen blevet mere kritiske med, hvad pengene bruges til, mener Lene Espersen, der er forsvarsordfører for de konservative:

- Det bliver nu en kæmpe opgave at forklare, hvorfor missilskjoldet er nødvendigt, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/