Allerede i 2008 - lang tid før DSBFirst begyndte at køre tog på Kystbanen og de øvrige Øresundsruter - var den gal med økonomien.
Interne DSB-papirer, som TV AVISEN har haft adgang til, viser, at DSBFirst allerede i sommeren 2008 konstaterede at budgettet var skredet. Det fremgår af papirerne, at DSB havde lavet en regnefejl på ca. 75 mio. kr. i buddet på Øresundskørslen, som DSB via datterselskabet DSBFirst i 2007 vandt foran konkurrenter som Arriva og svenske Statens Järnväger.
DSB gav datteren lukrative kontrakter
Da regnefejlen blev opdaget trådte DSB straks hjælpende til. DSB lod DSBFirst overtage opgaven med at vedligeholde og reparere DSB's tog på værkstedet helgoland på Østerbro i København.
Det fremgår af de interne DSB-papirer at kontrakterne, som DSB gav DSBFirst for at lu,kke hullet i budgettet, ville give DSBFirst en profit på ca. 160 mio. kr. over kontraktperioden.
Og det var rigeligt til at rette budgettet op igen.
- Nu er det helt ukendt for mig at der har været de der overvejelser i 2008 og det ser forkert ud. Jeg vil vente med at konkludere på det indtil jeg har set KPMG's undersøgelse af om DSB`s bud på øresundskørslen var for lavt, siger transportminister Hans Christian Schmidt.
DSB bød for lavt på Øresundskørslen
Sagen puster nyt liv i mistanken om at DSB med skattekroner i ryggen bevidst bød for lavt på den eftertragtede Øresundskørsel.
Flere eksperter undrer sig over at der kunne være problemer med økonomien allerede inden kørslen var gået i gang.
- Det her viser at DSB i forhold til driften har givet et formentlig alt for lavt bud for at få den her kontrakt i hus, siger lektor ved juridisk institut på CBS, Kim Østergaard.
Ekspert i konkurrenceret ved CBS, Gritt Ølykke, forstår heller ikke at der kunne være problemer med økonomien så tidligt som i 2008.
- Det ser ud som om at man allerede da man gik i gang indså, at omkostningerne var for høje i forhold til indtægterne, siger Gritt Ølykke.
Statsrevisor undrer sig
Statsrevisor Henrik Thorup bad efter TV AVISENs første indslag i december 2009 Rigsrevisionen kulegrave DSB's bud. Han havde mistanke om, at DSB med skattekroner i ryggen udkonkurrerede de privat-drevne bydere ved bevidst at byde alt for lavt.
Forelagt de nye oplysninger om økonomiske problemer allerede i 2008 siger Henrik Thorup:
- Det er jo ikke godt at man så kort tid efter at man har vundet finder ud af at tilbuddet ikke holder vand alligevel.
KPMG undersøger buddet
Revisionsselskabet KPMG, der i 2007 undersøgte og blåstemplede DSB`s bud overfor Folketinget, er på transportministerens foranledning ved at undersøge om DSB bød for lavt.
Og ministeren vil afvente undersøgelsen inden han konkluderer.
- Hvis det er sandt det som TV AVISEN påstår, så ser det selvfølgelig meget mærkeligt ud. Der stilles jo krav om at DSB skal beregne sig et vist overskud ved bud i udlandet. Nu afventer jeg foreløbig KPMG`s undersøgelse, siger transportminister Hans Christian Schmidt.