Stor rejseweekend på de tyske motorveje: Nu kommer kæmpe-køerne

Forvent mange køer ned gennem Tyskland, hvis den står på bilferie sydpå i wekeenden.

Kø, så langt øjet rækker, er, hvad du kan forvente, hvis du skal sydpå gennem Tyskland i bil i morgen. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Der er ingen grund til at pakke det ind. Det bliver en træls og langsommelig affære, hvis du i weekenden skal sydpå gennem Europa i bil.

For denne weekend bliver sommerens helt store rejseweekend på de tyske motorveje.

Det skyldes ikke kun den danske sommerferie, men også at langt de fleste tyske delstater og hollænderne går på ferie nu.

Så man skal forberede sig på at holde stille, lyder det fra Dennis Lange, der er juridisk konsulent hos bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Weekenden bliver rigtig, rigtig slem, især ned gennem Tyskland. Risikoen for at sidde i en kø er meget stor. Det bliver et spørgsmål om at væbne sig med tålmodighed hjemmefra.

Vejarbejde over det hele

Det er ikke kun feriestarten, der kommer til at presse de tyske motorveje og bilisterne. For denne sommer er der ifølge FDM 540 forskellige vejarbejder i gang rundt omkring på de tyske motorveje.

- Det giver ekstra meget kø. Så det er nærmest ligegyldigt, hvilken rute man planlægger at tage, så er der risiko for at havne i en lang kø.

- På motorvejene A9 og A7, som er de to, de fleste danskere bruger sydpå, er der også vejarbejde og ekstra ferietrafik. Så der er stor risiko for kø, siger Dennis Lange.

På kortet kan du se, hvor der er særligt stor risiko for kø på de tyske motorveje:

Forbered dig hjemmefra

Det er altså bare at væbne sig med tålmodighed, hvis bilen i morgen sætter retning mod Sydeuropa. Men man kan selv gøre lidt for at undgå at havne i de værste køer.

- Lørdag er den værste dag at køre. Det er store skiftedag, så der er både folk på vej på ferie og på vej hjem. Hvis man i stedet kan køre mandag eller tirsdag er det en stor hjælp, for der er mindst trafik.

- Og hvis man kan planlægge det, så man kører i nattetimerne, er risikoen for kø væsentligt mindre, siger Dennis Lange.

Han anbefaler også, at man sørger for at have en nyere GPS, der modtager live trafikopdateringer, i bilen. På den måde kan GPS'en bedst muligt guide en uden om køerne.

Havner man alligevel i kø, er det godt at være forberedt hjemmefra:

- Sørg for at have vand og mad i bilen. Hvis man pludselig skal sidde nogle timer i kø, så er der altså ikke lige adgang til en vandhane. Så sørg for at være tanket op, siger Dennis Lange.

Plads til redningskøretøjer

Og så kan det være godt at vide, at man i både Tyskland, Østrig og Schweiz har et særligt system i køerne, der giver plads til redningskøretøjer.

- Man holder til højre og venstre, så der bliver lavet en fri passage mellem banen længst til venstre og den til højre for.

- Hold øje med, hvad de lokale gør. De har som regel styr på det, lyder opfordringen fra Dennis Lange.

For at komme problemerne med køer til livs hen over sommeren, har man i Tyskland og Østrig udvidet et kørselsforbud for de store lastbiler, så det også gælder i wekeenderne.

Forbuddet gælder ifølge FDM på de fleste motorveje og større landeveje og varer til og med august.

Facebook
Twitter