Storby-folk strømmer på jagt: ”Enhver hipster med respekt for sig selv, skal kunne slå sin egen mad ihjel”

På fire år er over tusind personer blevet storbyjægere. Folk ønsker at være off og komme væk fra byen.

Jonathan Ramati har boet hele livet i København, og ingen i familien er jægere. Men som mange andre bysbørn er han nu i gang med at tage jagttegn. Bykommunerne har fra 2013 til 2017 fået 2.059 flere personer, der har indløst jagttegn. Særligt i hovedstadsområdet er der kommet flere jægere.

21-årige Jonathan Ramati fik interesse for jagt, da han begyndte som jordbrugsøkonom på Københavns Universitet. For ham hænger jagt sammen med store naturoplevelser.

- Bylivet er det hurtige-hurtige. Det er ufatteligt stressende at cykle i København. Det er skønt at være i naturen og høre fuglene synge. Jagt er næsten mediterende på nogle tidspunkter, siger han og indrømmer, at det også kan være lidt kedeligt at vente på vildtet i timevis, særligt når det er koldt.

Jagt drejer sig om at være off

Danmarks Jægerforbund oplever, at nogle storbyjægere har arvet interessen fra deres far eller er tilflyttere fra landet, mens der potentielt også er flere, der kan blive interesseret i jagt i byer, som har fået flere indbyggere de seneste år. Men Danmarks Jægerforbund ser en ny tendens, hvor en stor gruppe byboere uden erfaring med jagt tager jagttegn.

Folk søger væk fra det travle liv, hvor man hele tiden er på, mener Torsten Lind Søndergaard, pressechef i Danmarks Jægerforbund.

- Vi er meget on hele tiden både på jobbet og privat. Jagt er det modsatte. Det drejer sig om at være off teknologisk, men med sanserne on. Hvis du ikke er vågen og til stede, kommer du tomhændet hjem fra jagten. På jagt er du i komplet øjenhøjde med naturen og dyrelivet, og det er der stadig flere, som bliver fascineret af, mener han.

Hipstere slår selv maden ihjel

Torsten Lind Søndergaard peger på, at tankegangen fra DR programmet Nak og Æd også vinder frem. I programmet er der fokus på at skaffe sig sit eget kød fra dyr, som har haft et frit og godt liv. Alt bliver brugt, og der bliver kun skudt til eget forbrug.

- Det er fascinerende at invitere vennerne fra København på middag og sige: Jeg har skudt dyret, og nu sidder vi her. Der følger jo en fantastisk jagthistorie bag hvert nedlagt stykke vildt, siger Torsten Lind Sørensen.

Danmarks største jagtforening mærker også interessen for at være delvist selvforsynende og selv sørge for kødet.

- Enhver hipster med respekt for sig selv, skal kunne slå sin egen mad ihjel, siger Frank Ratleff, formand for Storkøbenhavns Jagtforening.

Den sorte fugl får et navn

Interessen for jagt omkring hovedstaden har betydet, at én at landets største udbydere af jagttegn-kurser for andet år i træk må melde alt udsolgt. Jagttegnslærer Michael Salling fra Jagttegnkurser.dk oplever, at kurserne er med til at åbne øjnene for naturen.

- Mange københavnere har ikke begreb om, hvad dyrene hedder, siger han og fortæller, at mange københavnere får en aha-oplevelse, når de skal kende fugle og dyr til jagtprøven.

- Pludselig er de sorte fugle ikke bare krager, og en and ved en sø, er ikke bare en and, men der er mange forskellige arter, forklarer han.

- Der sker en forandring i folks liv, når de bliver opmærksomme på naturen. Københavnerne begynder at se forskellige fugle hele tiden, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter