Store bøder rammer foreninger landet over: 'Vi spiller for meget banko'

Spillemyndigheden har politianmeldt 38 bankoforeninger, siden man skærpede tilsynet i 2019.

Grafik: Søren Winther

Rettelse: I artiklen kaldte vi tidligere den daglige leder af Byens Bedste Banko for Henrik Winefeld, men det rigtige navn er Thomas Rojas Silva.

Flere bankoforeninger landet over er kommet i jurdiske problemer og risikerer kæmpe bøder for ulovligt spil.

I alt er 38 bankoforeninger blevet politianmeldt, siden Spillemyndigheden i 2019 skærpede sit tilsyn på området, skriver Århus Stiftstidende.

I København fik foreningen Byens Bedste Banko stillet en bøde på 13 millioner kroner i udsigt, da foreningen sidste år blev politianmeldt af Spillemyndigheden i en sag, som skal for retten 1. maj.

Sidenhen er bødekravet blevet justeret til 15.000 kroner og et konfiskationskrav på omtrent 16 millioner kroner er blevet tilføjet, oplyser foreningens advokat Pernille Sonne.

- Det er jo ikke forbrydere, som vi har med at gøre – det er frivillige, der i en god sags tjeneste bruger rigtig meget af deres fritid til glæde for medlemmerne og de almennyttige formål, skriver hun om politianmeldelserne.

For meget bankospil?

I sagens kerne ligger et juridisk opgør: Har foreningen spillet for meget banko?

Det er nemlig ikke lovligt at drive en bankoforening i Danmark, hvis bankospil er det primære formål.

- Min forståelse er, at vi er blevet anmeldt, fordi at vi spiller for meget banko, siger Thomas Rojas Silva, daglig leder i Byens Bedste Banko og formand i brancheforeningen BFID - Bankoforeningerne i Danmark.

Der står dog ikke i loven, hvor ofte man må spille banko, hvilket skaber frustration hos bankoforeningen.

- Det er jo vildt nok, at man bare politianmelder, fremfor at man kommer ud og siger, hvad det helt konkret er, at vi skal gøre anderledes, siger han.

Spillemyndigheden oplyser, at størstedelen af sagerne skyldes, at foreningerne spiller for meget banko, altså at dette er foreningens primære formål.

Arkivfoto: Bankoplade i Nørrebrohallen (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix Denmark)

- Hvis man er en bankoforening, så har man typisk ikke andre formål end at spille banko. Den væsentligste del af sagerne handler om fortolkningen af dette spørgsmål, siger Linda Lomborg, kontorchef og jurist hos Spillemyndigheden.

Hvor mange gange om ugen må man spille banko?

- Det er supersvært at sætte på en formel. Man kan have en forening, hvor de spiller fem gange om ugen, og hvor det er okay, fordi vi har vurderet, at der er så tilpas mange andre aktiviteter, at de har et helt andet primært formål, siger hun.

Spillemyndigheden oplyser, at bødens størrelse typisk opgøres efter foreningens omsætning. De har ikke mulighed for at kommentere på enkeltsager.

Donerer overskud til Rigshospitalet

Foreningen i København understreger, at det ikke er dens primære formål at spille banko, selvom foreningen har åbent alle ugens dage.

Det er derimod at samle penge ind til almennyttige formål. Hele overskuddet fra foreningen går til Rigshospitalets Børneafdeling.

Dette er efter, at man har udbetalt driftomkostninger som foreksempel husleje og udbetaling af pengegevinsterne til medlemmerne.

Pengegevinsterne ligger på et leje mellem 200 og 5000 kroner.

Dertil har foreningen også mange andre aktiviteter som for eksempel kortspil og filmvisninger, der ifølge dem fylder ligeså meget som bankospillet.

664.000 kroner bøde i Århus

Det samme billede går igen hos Aarhus og Omegns Bankocenter, hvor man har åbent seks dage om ugen og også har en retssag hængende over hovedet.

Foreningen har fået stillet en bøde på 664.000 kroner i udsigt og afventer en dato for en kommende retssag, fortæller bestyrelsesmedlem Tove Lilmoes.

Hun tilføjer, at foreningen donerer hele sit overskud til almennyttige formål, når foreningen har dækket sine driftsmæssige omkostninger.

Her har man sidste år omsat for cirka 8 millioner kroner og efter driftomkostninger, som for eksempel husleje og udbetaling af pengegevinster, står man tilbage med et overskud på omtrent 12.000 kroner.

- Der er ikke nogen stor bankkonto, der står og venter, siger hun.

Arkivfoto: Byens Bedste Banko i København har mellem 150-250 deltagere per arrangement, og foreningen har åbent alle ugens dage. (Foto: © ERIK LUNTANG, Scanpix Danmark)

En stor banko-familie

Lukningen af bankoforeningerne kan betyde et tab af et vigtigt fællesskab, lyder det fra Byens Bedste Banko, hvor man har mellem 150-250 deltagere per arrangement.

- Det er ligesom en stor familie. Hvis en person ikke dukker op, begynder de andre at bekymre sig, siger Thomas Rojas Silva.

Også i Aarhus lyder det, at bankospil er populært. Her er der rift om pladserne.

- Hvis vi ikke havde åbent her en tirsdag aften, så kører folk til Randers eller Viborg. Man kører nemt en 80-100 km for at komme til banko, siger Tove Lilmoes, bestyrelsesmedlem for Aarhus og Omegns Bankocenter og i brancheorganisationen BFID.

Retssagerne kan få store konsekvenser for foreningslivet landet over, lyder det fra Tove Lilmoes.

- Jeg har blandt andet kendskab til mange foreninger, som ikke længere tør at afholde bankospil, siger Tove Lilmoes.

Ifølge foreningernes advokat Pernille Sonne vil en tabt retssag betyde, at flere bankoforeninger må dreje nøglen om.