Store flyttedag i København Zoo: Teenage-løver med 'lækker psyke' flytter helt til New Zealand

To hunløver sendes i dag til Barcelona, mens to hanløver sendes til Wellington i New Zealand.

Løverne bliver bedøvet, før de bliver flyttet ind i kasserne. (© DR)

Der var travlhed i Zoologisk Have i København her til morgen.

Fire af løverne er nemlig blevet så store, at det er tid til at sige farvel til flokken og flytte hjemmefra.

To hunner sendes til den zoologiske have i Barcelona, mens to hanner skal på en noget længere tur. De skal hele vejen til New Zealand, hvor de skal bo i Wellington Zoo.

Og det er faktisk den hidtil længste rejse fra København for så stort et dyr, fortæller Mads Bertelsen, der er dyrlæge og zoologisk direktør i København Zoo.

- Det længste, vi tidligere har sendt løver afsted, er Rio de Janiero, så det her bliver den længste transport af så stort et dyr.

Det er noget af en tur, hanløverne skal ud på. (Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR)
Det er noget af en tur, hanløverne skal ud på. (Foto: undefined © DR)

Og det er noget af en opgave at sende to store teenage-løver om på den anden side af jordkloden.

Det ved Carsten Grøndahl, der er chefdyrlæge i København Zoo, som har brugt rigtig mange timer på at planlægge, teste og ordne papirarbejde.

- Det har været den mest komplicerede, bøvlede transport, vi nogensinde har lavet i mine 25 år herinde, fortæller han.

New Zealand har blandt andet meget strenge krav i forhold til parasitter, hvorfor løverne inden afrejse skulle have en kur mod dem. Derudover er de specialbyggede transportkasser blevet godkendt tre gange.

Og coronavirus har ikke overraskende også spillet en rolle. Der har nemlig været flere eksempler på coronasmittede løver, og netop nu er der et udbrud i Rotterdam Zoo. Derfor bar alle, som skulle tæt på løverne, mundbind og har coronapas.

Her fortæller Carsten Grøndahl, hvorfor løverne skal væk fra flokken, og hvad der gør dem helt specielle.

Tunge gutter

Allerede tidligt i morges fik den første hanløve noget beroligende medicin. Dyrepasserne har øvet med løverne, så de kan få lov til at stikke dem med en kanyle.

Det gør, at løverne ikke bliver så forskrækkede, når de efterfølgende bliver skudt med bedøvelsespilen. Det er nemlig svært at bedøve en forskrækket løve, siger Carsten Grøndahl.

Her bedøver chefdyrlægen den ene af hanløverne:

Da først hanløven, som dyrepasserne kalder 'sort', da hans manke er mørkere end brorens, var godt bedøvet, skulle han både vejes, og der skulle laves forskellige undersøgelser.

- Det vigtigste er, at vi får løven sikkert ind i den her forholdsvist lille kasse til ham. Og at der holdes øje med, at hans vejrtrækning, pulsmætning og hjerteslag er godt. Alt ser fint ud, siger Carsten Grøndahl.

Chefdyrlægen er klar med bedøvelsesgeværet. (© DR)

Og vægten kom altså helt op på næsten 200 kilo, hvilket faktisk er lige i overkanten. Overvægten skyldes ifølge Mads Bertelsen, at teenagerne har boet hjemme lige længe nok.

Så for at holde ro i flokken, har man fodret dem ekstra.

- Hvis ikke de rejste, ville nogle blive slået ihjel i sidste instans. I naturen skal far også sende dem videre og for hannernes vedkommende starte et harem, siger zoologisk direktør Mads Bertelsen.

Hvis ikke teenagerløverne flyttede hjemmefra, ville det skabe store problemer i flokken, hvor der allerede er et nyt kuld løver på vej. (© DR)

Lang flyvetur

Selvom dyrlægerne og dyrepasserne har sendt masser af løver til andre steder i verden, så er dagens flytning alligevel noget specielt.

Mens turen for hunløverne til Barcelona er relativt kort og ukompliceret, så kommer hanløvernes rejse til at tage næsten to døgn.

Først flyver de fra København til Dubai, hvor de skal vente i seks timer, før rejsen går videre til Auckland i New Zealand. Herefter køres de til Wellington Zoo.

- Det bliver en mærkelig rejse. Han har aldrig prøvet at flyve før, så det bliver spændende. Men han har fået noget beroligende, så han ikke synes, at det er alt for ubehageligt.

Bare det at få en bedøvet løve på 200 kilo ind i en ikke særlig stor kasse kræver en masse mennesker og en gaffeltruck.

Når løven er i transportkassen, gives der noget medicin, så de vågner igen fra bedøvelsen. Det er nemlig vigtigt, at de er ved bevidsthed under rejsen, så de ikke ligger forkert for længe.

Derfor får de heller ikke så meget bedøvende medicin, hvorfor det er vigtigt at rykke hurtigt.

- Narkosen er en forholdsvis kort narkose. Den plejer at virke i tyve minutter, og det er 19 minutter siden, vi sprøjtede ham. Derfor vil vi gerne have ham ind nu, siger Carsten Grøndahl.

Skal vise sig frem

Hver gang der kommer et nyt kuld til i København Zoo, så skal teenagerne til at finde et andet sted at være. De skaber nemlig ikke kun udfordringer i forhold til alfahannen, men også i forhold til det nye kuld.

De små løveunger kan nemlig ikke komme ud i anlægget sammen med de store løveunger.

Det er dog ikke altid, at det er muligt at finde en anden zoologisk have, hvor de kan bo, og så bliver de aflivet.

Derfor er det også dejligt, når man kan sende et nyt kuld løver ud verden, hvor de skal være med i avlsprogrammet.

For selvom løverne ikke er kritisk truede, så bliver der færre og færre af dem.

- Han skal over og blive ambassadør for løver og vilde dyr i det hele taget og blive lige så smuk som sin far, siger Carsten Grøndahl.

Her til eftermiddag er alle løverne sendt mod lufthavnen og på vej til Barcelona og Auckland, og Carsten Grøndahl står tilbage i København Zoo med en god mavefornemmelse.

- Det er rigtig stort. Man står næsten med tårer i øjnene.

Flyttedagen betyder, at de små løvenunger nu endelig kan komme uden for sammen med resten af flokken.

Her er de små løveunger med deres mor. (© DR)
FacebookTwitter