Store hashproblemer blandt Vollsmoses unge

Hash fylder meget i Vollsmose. Det er blevet så stort et problem blandt bydelens unge, at op mod halvdelen af de unge mellem 14 og 18 ryger hash regelmæssigt.

Wissam Daoud kæmper sammen med andre i Vollsmose mod de omfattende hash-problemer.

Mange unge mellem boligblokkene i Vollsmose i det nordlige Odense ryger hash. Så mange, at der skal gribes ind.

- De har brug for hjælp. Hvert år der går, vil der være flere og flere, der ryger. Det er meget slemt, fortæller 19-årige Ali, der dagligt ser problemerne i Vollsmose.

Og de unge i Vollsmose begynder tidligt.

- De begynder allerede ved en 14-15-års-alderen, fordi de ser op til de andre. Og jeg har set en tolvårige ryge det, siger Ali til DR Nyheder.

Omfanget af rygningen ekstremt højt.

- 15-20 procent har ikke røget. Men resten enten ryger - eller har prøvet det, fortæller Wissam Daoud til P3Nyheder.

Han er tidligere bandemedlem og er sammen med med flere andre tidligere bandemedlemmer og to imamer gået ind i kampen mod de sociale problemer i Vollsmose.

Forældrene gør ikke nok

19-årige Ali forklarer, at det blandt andet er manglende opdragelse, der er problemet. Børnene hænger på gaden - og forældrene ved ikke hvad de laver. Og så er det lettere at slippe afsted med at ryge hash. Da han var yngre, var han hjemme klokken ni om aftenen.

- Jeg kan ikke se noget opdragelse. Da jeg var 10-12 år kom man hjem klokken ni. Nu kommer 10-12-årige hjem ved tolvtiden.

Og konsekvenserne af rygningen er store for de unge.

- Det betyder meget, for de kan ikke koncentrere sig i skolen, siger Ali.

Wissam Daoud frygter ganske enkelt for de unges fremtid.

- Jeg er chokeret over, at de kan ryge en joint, to joints, tre joints, fire joints, og de bliver ikke engang skæve. Det betyder, at de om et år skal have hårde stoffer for at ku mærke det.

Odense kommune oplyser, at de ikke har nogle præcise tal på, hvor stort omfanget af hashmisbruget er. Der er simpelthen ikke lavet tilbundsgående undersøgelser af problemet.

Alis navn er opdigtet. DR Nyheder kender hans virkelig havn.