Store og livstruende problemer på hospitaler 'overrasker' regionsrådsformand

Krisen i sundhedsvæsenet er stor, erkender Anders Kühnau (S).

Det danske sundhedsvæsen befinder sig en stor krise, siger regionsrådsformand Anders Kühnau, der også er formand for Danske Regioner. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) erklærer sig overrasket over de store problemer på hospitalerne, der blotlægges i en ny opgørelse fra Region Midtjylland.

I en lang række indberetninger fra hospitalsafdelinger i regionen fremgår det, at der er så meget pres på, at det anses for at være decideret livstruende eller at kunne gå ud over patienters førlighed.

Særligt på Aarhus Universitetshospital er der store problemer.

- Vi er overraskede over omfanget af de problemer, vi står med. Der er brug for flere midler og mere personale for, at vi kan løfte alle udfordringerne, siger Anders Kühnau.

Regionspolitikerne besluttede i kølvandet på kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital, at de hvert halve år vil have indberetninger fra alle regionens hospitaler.

Store økonomiske problemer

Regionsrådsformanden kalder på omgående handling efter at have set den nye opgørelse.

- Vi er den første region, der laver den her type opgørelse. Der er behov for at komme helt ned i dybden og se, hvor udfordringerne med kapacitet er, så vi kan handle, siger Anders Kühnau.

Han erkender, at det er særligt udfordrende, når så mange hospitalsafdelinger melder ind, at presset er så stort, at der er risiko for, at det kan være livstruende.

- Det er derfor, regeringen har afsat flere penge, både til kræftområdet og sundhedsvæsenet generelt. Det er fem milliarder kroner over de kommende år.

- Det er i erkendelse af, at der er behov for at investere massivt i sundhedsvæsenet, hvis vi skal kunne løse udfordringerne i Region Midtjylland, men også i andre regioner, siger Anders Kühnau.

Region Midtjylland meddeler desuden, at den økonomiske situation på kort tid er forværret, og at budgetoverskridelserne siden slutningen af maj er steget med cirka 120 millioner kroner.

Derfor har regionsrådsformanden nu bedt Region Midtjyllands direktion undersøge mulighederne for ansættelsestop, stop for brug af vikarer og stop for aftaler om frivilligt ekstraarbejde.

Vil tage lang tid

Men Anders Kühnau, det virker til, at jeres midler skal bruges på næsten samtlige afdelinger. Kan det lade sig gøre?

- Det er en stor udfordring, og derfor skal vi også dykke længere ned i tallene og se, om der er områder, hvor vi kan hjælpe hinanden på tværs af hospitalerne, både i regionen, men også på landsplan.

Så hvornår kan patienterne vide sig sikre på, at det her er rettet op?

- Det kommer til at tage lang tid at løse de samlede udfordringer i det danske sundhedsvæsen. Jeg tror efterhånden, at danskerne er klar over, at sundhedsvæsenet, ikke kun i Region Midtjylland, men i hele landet, er presset.

Så ingen tidsramme til patienterne?

- Vi arbejder så hurtigt, vi kan. Men selvom vi fik alle de penge, vi bad om, så manglede vi stadig personale på væsentlige områder. Derfor er det en svær udfordring at løse.

I Region Midtjyllands helt nye budgetforlig for 2024 er der reserveret 25 millioner kroner til "kapacitetsopbygning" og cirka 60 millioner kroner i en "politisk prioriteringspulje".

Regionsrådsformand Anders Kühnau vil allerede nu bringe de penge i spil for at afbøde den økonomiske forværring i regionen.