Store oversvømmelser har ramt dele af Europa: Her er 3 grunde til, at det gik så galt

Over 120 personer har mistet livet i uvejret i Belgien og Tyskland.

Her ses ødelæggelserne i byen Verviers, som ligger i den belgiske provins Liège. (Foto: ANTHONY DEHEZ © Ritzau Scanpix)

Flere dages kraftige regnskyl førte midt på ugen til pludselige oversvømmelser i blandt andet Belgien samt det vestlige Tyskland.

Og i skrivende stund har det medført, at over 100 personer er omkommet i Tyskland, mens 23 har mistet livet i Belgien. Derudover ventes tallene at stige, da mange fortsat er savnet.

Men hvordan kan de katastrofale oversvømmelser opstå så pludseligt?

Ifølge DR's vejrvært Jonas Landin Ohnemus sker den specielle vejrsituation, fordi der - meget usædvanligt - er tre ting til stede, som kombineret med hinanden giver kraftige regnskyl, skybrud og oversvømmelser.

1

Varm og kold luft skyld i store mængder regn

I løbet af denne uge blev der dannet et lavtryk over det vestlige Tyskland, samtidig med at både varme fra nord og kulde fra Atlanterhavet ramte det vestlige Europa. Og tilsammen har de faktorer altså dannet store mængder regn særligt i Tyskland og Belgien.

Vi begynder med at spole tiden tilbage til onsdag, hvor en kuldepol (et område med kold luft, red.) over Frankrig, Schweiz og Sydvesttyskland var med til at danne et lavtryk over Nordvesttyskland.

Samtidig blev der sendt varm luft til området fra nord, mens der samtidig kom køligere luft fra Atlanterhavet ind over Europa.

- Og kombinationen af den varme og kolde luft gør, at vi får en meget ustabil og fugtig luft og derfor store nedbørsmængder, siger DR's vejrvært Jonas Landin Ohnemus.

2

Vandet løber direkte mod floden

Delstaterne Nordrhein-Westfalen og delstaten Rheinland-Pfalz er nogle af de hårdest ramte områder i Tyskland.

En anden faktor, der spiller ind, når man skal forstå, hvorfor der er sket så stor skade særligt i Tyskland, er områdets kuperede terræn. Her er nemlig både bakker og skråninger, som fører direkte ned til dale og den europæiske flod Rhinen.

- Når regnen lander på skråningerne, vil det eksempelvis løbe direkte mod floden, fordi skråningerne blandt andet består af skiferholdig jord, som hurtigt dræner og leder vandet mod floden, hvilket gør, at flodens vandstand stiger helt vildt, forklarer Jonas Landin Ohnemus.

Man skal altså ikke være nervøs for at se en lignende situation udspille sig i Danmark, fordi det flade landskab herhjemme ikke vil kunne skabe de samme problemer, vurderer han.

3

Flodens forløb giver problemer

Oversvømmelse ved Bad Neuenahr-Ahrweiler, Tyskland (Foto: Google maps © AFP or licensors / Foto: Ferdinand MERZBACH/Ritzau Scanpix © AFP or licensors)

For det tredje spiller flodens forløb en rolle, forklarer DR's vejrvært Jonas Landin Ohnemus.

Floden Rhinen bugter sig nemlig rundt i landskabet, og gennem tiden har folk bosat sig og bygget byer på de små halvøer, som floden danner. Og det bliver et problem, når vandstanden som nu stiger med mere end fem meter over vanligt niveau.

- Når det sker, vil vandet finde nye veje, og det er flere steder desværre sket igennem byer fremfor i floden, siger Jonas Landin Ohnemus.

De seneste dages begivenheder er langt fra normalt, og den type vejrsituation ventes at ske en gang hvert 100. år, forklarer DR's vejrvært.

Kigger man på tallene, så har hele 27 steder i det vestlige Tyskland slået rekord for mængden af nedbør på 24 timer, mens mange af stederne har slået gamle rekorder med en betydelig margin.

4

Klimaforandringer?

En bil er næsten dækket af vand i en oversvømmet garage i Düsseldorf. (Foto: DAVID YOUNG © Associated Press)

Katastrofen har også rejst spørgsmålet om, hvorvidt vejret er forårsaget af klimaforandringerne.

Nordrhein-Westfalens ministerpræsident Armin Laschet, der er Angela Merkels mulige afløser som kansler i Tyskland, kobler oversvømmelserne sammen med klimaforandringerne.

- Vi vil stå over for sådanne begivenheder igen og igen, og det betyder, at vi må sætte fart på klimatilpasninger, for klimaforandringer begrænser sig ikke til en enkelt delstat, sagde Armin Laschet, da han besøgte katastrofeområdet torsdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk