Store vaccinationsdag var en stor succes: 'Min boble bliver forhåbentlig punkteret'

Mens Danmark nærmer sig 100.000 vaccinerede på én dag, er Folketingets partier inviteret til forhandlinger om yderligere genåbning.

Lektor Bjarne Andersen ser frem til at få se nogle flere mennesker igen efter sin vaccination.

Det har været den helt store test af det danske vaccinationssystem i dag, hvor målet på landets 68 vaccinationscentre var at få sendt coronavaccine i kroppen på op mod 100.000 danskere.

En af dem, der har fået et stik i armen i dag, er lektor på Syddansk Universitet Bjarne Andersen, der det seneste år har været isoleret.

- Det åbner jo nogle muligheder, når man er færdig. Forhåbentligt da. Med sådan lidt mere udadvendt liv igen, siger Bjarne Andersen, da han bevæger sig ind på vaccinationscenteret i Odense, hvor han sammen med 5.000 andre i dag skal have et stik.

- Det ser fuldstændig velorganiseret ud. Det er jo perfekt.

Helt perfekt var det ikke tilbage i februar, hvor 35.000 personer blev vaccineret på en enkelt dag, og det er blandt andet erfaringerne herfra, der skal sikre, at man i dag når i mål med cirka det tredobbelte.

- Dengang lærte vi, at logistikken er rigtig vigtig, men også at mange faktisk kommer i rigtig god tid. Det er selvfølgelig i bedste mening, men det kan faktisk give lidt kødannelse, siger Stephanie Lose (V), der er formand for den danske regioner.

Trods mindre kødannelse nogle steder, så har ingen af landets regioner dog meldt om problemer i den kategori i en sådan grad, at det kan sætte en kæp i hjulet på den store vaccinestresstest.

Stephanie Lose er da også fortrøstningsfuld i forhold til at nå dagens mål.

- Vi må se, hvor mange der har booket, og hvor mange der kommer, men jeg er ret sikker på, at vi kommer op i nærheden af 100.000. Meldingerne har været, at det forløber planmæssigt, siger regionsformanden.

- Der har været noget kødannelse og noget trafikafvikling, som kan give nogle udfordringer. Og der kan være nogle udfordringer, når it-systemet ikke giver det sammenspil, som man gerne vil have. Men indtil videre har det været til at håndtere.

Tilbage i Odense er Bjarne Andersen en særdeles tilfreds herre, da han kommer ud på den anden side med et prik i armen. Den verden, der blev ganske lille med coronaens indtog, kan nu igen vokse sig stor.

- Det betyder jo, at mit netværk som er meget, meget begrænset lige nu, min boble, den bliver forhåbentligt punkteret, så jeg kan se dem, jeg plejer at se. Jeg elsker jo min kone, men hun er jo ikke den eneste i verden, siger Bjarne Andersen med et stort smil.

Statsminister i højt vaccinehumør

Statsminister Mette Frederiksen (S) var som Bjarne Andersen i Odense også i højt vaccinationshumør, da hun tidligere på dagen mødte pressen i forbindelse med et besøg i Roskilde Kongresscenter, der fungerer som vaccinationscenter.

- Det er jo næsten en festdag. 100.000 danskere bliver vaccineret. Sidste gang, vi vaccinerede i stor skala, var det primært vores allerældste, der blev vaccineret, og i dag kan man jo simpelthen se, hvordan tingene har bevæget sig, lød det fra Mette Frederiksen, der tror på, at de mange test i dag ikke bare bliver en enlig svale, men at Danmark får bygget et system op, så der kontinuerligt kan blive uddelt vacciner i stor stil på daglig basis.

- Det er rigtig mange mennesker i 70’erne, vi får vaccineret i dag, og det betyder, at vi kommer stadig tættere på det tidspunkt, hvor så mange af os er vaccineret, at vi kan få genåbnet Danmark helt, siger Mette Frederiksen.

Yderligere genåbning lægger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) også op til, da han har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om netop det torsdag eftermiddag.

Det bekræfter Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, her til aften.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk