Storebror i drabssag på Bornholm: God stemning inden dødsvold

Der blev drukket og talt om fremtiden, inden to brødre tæskede ven ihjel.

Pressen var mødt op mandag morgen foran retten i Rønne på Bornholm forud for retssagen. (Foto: Pelle Rink © Scanpix)

Retten på Bornholm indledte i dag sagen mod to brødre, som er tiltalt for at slå deres ven, 28-årige Phillip Johansen, ihjel i Nordskoven i sommer.

To brødre er tiltalt for drab, men de nægter sig skyldige. De erkender dog, at de har udsat deres 28-årige kammerat for grov vold i skoven, så grov vold at han døde af sine skader.

Ifølge storebroderens forklaring havde han den 22. juni fået at vide af sin mor, at hans bedste ven, Phillip Johansen, havde forgrebet sig på hende.

Det fortæller broderen under dagens afhøring i retten.

Derfor ville moderen ikke have, at storebroderen lavede et firma med Philip Johansen, eller at han fremadrettet tog ham med hjem fra byen.

Forklaringen fra moderen gjorde storebroderen så vred, at han efterfølgende kontaktede sin lillebror.

Hyggede sig i skoven inden dødsvold

De to brødre hentede sammen Phillip Johansen, fordi de ønskede at give ham en lærestreg.

'Noget med næverne', som storebroderen forklarer det.

Sammen kørte de tre mænd ud i Nordskoven ved en shelterplads. Her drak de øl og talte om deres fremtidige firma.

Ifølge storebroderen var der god stemning blandt de tre mænd.

Da klokken blev omkring et om natten, kørte de tre ned til en nærliggende tank, hvor der blev indkøbt ciragretter, øl, vodka og redbull.

De kørte tilbage i skoven, hvor det sidste livstegn fra Phillip Johansen var en sms, som blev sendt klokken 01.35 til en veninde.

Efter det tidspunkt begyndte de to brødre at udsætte den 28-årige mand for vold.

Den 28-årige Phillip Johansen blev fundet død ved denne shelter. To brødre er tiltalt for drabet.

Efterlod Phillip i skov

Ifølge storebroderen varede volden omkring en halv times tid. Da de to kørte fra skoven, kunne han se, at Phillip Johansen trak vejret.

- Først da han besvimede tredje gang, gik det op for os, at vi nok skulle stoppe. Jeg syntes, jeg kunne se, at han trak vejret. Det kunne jeg se på hans brystkasse, siger storebroderen.

Anklageren vil gerne vide, hvorfor de to brødre efterlod ham i skoven, og der forklarer storebroderen, at han regnede med, at nogle fandt Phillip Johansen om morgenen.

Ifølge storebroderen kørte han først sin lillebror hjem, hvorefter han selv kørte hjem.

Phillip Johansen blev fundet tidligt om morgenen af en hundelufter, som forsøgte at give førstehjælp. Men Phillip Johansen blev kort tid efter erklæret død.

Under afhøringen bliver den tiltalte storebror spurgt til, hvor godt han kendte Phillip Johansen.

Han forklarer i retten, at han betragtede ham som sin bedste ven, og at de sås ofte, når Phillip Johansen var på øen.

Lillebror: Det slog klik

Også lillebroderen afgiver forklaring i dag.

Han fortæller i retten, at han den 22. juni var blevet ringet op af sin mor, som fortalte, at Phillip Johansen havde 'forgrebet sig på hende' flere gange.

- Allerede derfra har det sagt klik. Jeg har ikke tænkt rationelt, fra det opkald starter. Det er først dagen efter, at det går op for mig, hvad der egentligt er sket, forklarer lillebroderen i retten.

DR Nyheder har tidligere talt med Bornholms Politi, og de har ikke modtaget en anmeldelse fra brødrenes mor.

Lillebroderen fortæller ligesom sin bror, at de aftalte at tage ud i skoven for at give Phillip Johansen en lærerstreg og få ham til at holde sig fra deres mor.

Ifølge en afhøringsrapport og referat fra grundlovsforhøret har lillebroderen tidligere forklaret, at han satte et knæ på Phillip Johansens hals for at holde ham nede.

Men i retten i dag kunne han ikke huske, om det var halsregionen, brystkassen eller skuldrene.

Han fortæller ligeledes, at han kunne se Phillip Johansens brystkasse bevægede sig, da brødrene efterlod ham i skoven.

Dagene efter Phillip Johansen blev fundet død, lagde venner og bekendte blomster på gerningsstedet. (Foto: Pelle Rink © Scanpix)

Retsmediciner har aldrig før set så omfattende skader

Udover et enkelt vidne, som er var veninde med alle parter i sagen, så var der også indkaldt en retsmediciner, vicestatsobducent Christina Jacobsen.

Hun fortalte om de 39 læsioner, der var på Phillip Johansens krop. Under obduktionen har man foretaget en CT-skanning af Phillip Johansen. Skaderne er voldsomme og omfatter skader i hjernen og brækkede ribben.

- Der er tale om udbredt vold. Og mishandling. Man kan se på den måde læsionerne er påført, at det er sket over længere tid, fortalte Christina Jacobsen i retten.

Anklageren ville under retsmødet vide, om retsmedicineren har set lignende tilfælde, hvor et offer har været så ilde tilredt som Phillip Johansen var.

- Nej, det har jeg ikke set. Selvfølgelig ser vi andre tilfælde med udbredt vold. Det er sjældent vi ser vold i den grad, der er udført her, fortalte Christina Jacobsen.

Retsmedicineren Christina Jacobsen forklarede, at det ser ud til at alle 39 læsioner på hans krop har været påført, mens han var i live, og at det var svært at fastslå dødstidspunktet.

Forsvarer: Phillip var i live da de gik fra ham

Anklagerfuldmægtig Anne Moe, som kom med anklagemyndighedens procedure, sagde i retten, at de mener, at der er tale om drab efter straffelovens paragraf 237, som der er rejst tiltale efter.

- Når man efterlader en anden med de skader - så har man forsæt til at dræbe. Om ikke direkte - så i hvert fald indirekte, lyder det i anklagerens procedure.

Derudover lagde hun også vægt på, at Phillip Johansens telefon var blevet smidt ind i bålet, og han derfor ikke kunne ringe efter hjælp.

Men den opfattelse deler de to brødres forsvarsadvokater ikke. De mener, at deres klienter skal dømmes for grov vold med døden til følge.

- Phillip var med sikkerhed i live da de forlod ham, sagde den ældste brors advokat, Peter Secher, og tilføjede, at retsmedicineren også bekræftede, at alle skader er påført levende.

- Han bliver mishandlet, som anklageren har sagt, men at efterlade ham i live er en atypisk drabsmetode. Jeg ønsker ikke at nedtone mishandlingen, den er voldsom. Men de enkelte skader hver for sig er ikke dødelige, sagde Peter Secher.

Han tilføjede desuden, at man godt kan begå meget farlige handlinger mod andre, uden at man ønsker de ska dø af det.

- Jeg tror ikke at min klient - eller hans bror for den sags skyld - har tænkt at det var sandsynligt at Phillip kunne døde af det, lød det fra Peter Secher i retten.

Begge de tiltalte fik muligheden for at få det sidste ord, inden retten trak sig tilbage. Det ønskede de ikke.

Sagen genoptages klokken 09.00 i morgen tidligt, hvor der muligvis allerede er skyldkendelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter