Storm i Østersøen presser vand mod danske kyster

Den forhøjede vandstand forventes at trække sig tilbage efter et par timer, oplyser DMI.

Frivillige fra Beredskab Fyn i færd med at etablere en vandspærring ved havnen i Kerteminde på Fyn. (Foto: Robert Wengler © Scanpix)

I Sønderborg kan borgerne hente sandsække, og en udsat gade, der ventes at stå under vand, er allerede blevet afspærret, oplyser kommunen.

Her forventer Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), at vandstanden rammer 165 centimeter over normalt niveau, når stormfloden kulminerer i morgen over middag.

En frisk prognose fra DMI viser, at vandmængderne vil overstige den lokale grænseværdi på 125 centimeter over normalen langs de fynske kyster, ved Ærø, Langeland samt Haderslev, Aabenraa og Sønderborg.

En ny prognose fra DMI viser vandstanden onsdag ved middagstid. Efter nogle timer ventes vandet at begynde at trække sig tilbage.

- Vandstanden kulminerer over middag i morgen onsdag, men vandet vil trække sig relativt hurtigt tilbage. Der vil være nogle timer, hvor vandet står højt, men allerede ud på aftenen vil vandet have trukket sig tilbage til under en meter over den normale vandstand, siger Martin Lindberg, stormflodsvagt hos DMI.

Første bølge tirsdag aften

Kortet viser den forventede vandstand i morgen onsdag ved middagstid. Men allerede i aften et par timer efter statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale, vil vandstanden nå sit højeste i Roskilde Fjord samt Isefjorden. Begge steder med 130 centimeter over normal vandstand.

Senere på natten rammer den forhøjede vandstand Fyn og Odense Fjord med en første bølge, der skyldes det blæsevejr, der i et par dage har presset vand ind i Kattegat.

Tilbageskvulp fra Østersøen

Onsdagens kulmination med centrum i Sønderborg skyldes dog vand og blæst et helt andet sted, nemlig i Østersøen på den anden siden af Bornholm. Her er et lavtryk i færd med at passere fra Finland mod Estland, og det betyder ‘næsten fuld storm’ i Østersøen, oplyser DMI.

- Vinden presser på vandet, og det udløser altså et såkaldt tilbageskvulp, når alt vandet presser tilbage på et tidspunkt. Derfor kan vi i morgen se, at tilbageskvulpet fra Østersøen betyder, at vandet stiger ved Sønderborg, Fyn og Langeland, siger Martin Lindberg fra DMI.

Kan blive højere i Kolding

Det er komplicerede forhold, så derfor har prognosen svært ved at ramme de præcise vandforhold, forklarer vejrtjenestens stormflodsvagt. Det betyder blandt andet, at der kan komme mere vand ved Kolding, hvor prognosen spår omkring 117-120 cm.

- Men jeg tror, den varsler for lidt der. Det kan godt være, at den bliver 20-30 centimeter højere, siger Martin Lindberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk