Storm slår rekord: Værste vindstød nogensinde

Vindstød på mere end 53 meter i sekundet målt i Sønderjylland. Det er ny rekord, melder DMI.

Stormen raser gennem landet. (Foto: Steffen Nielsen- DR Syd)

Stormen, der lige nu hærger Danmark, er den voldsomste vi endnu har oplevet.

Det meddeler DMI, der har målt vindstød på ca. 53 meter i sekundet ved Kegnæs på Als i Sønderjylland.

- Alt tyder på, at det er rekord og det kraftigste vindstød nogensinde, siger Jesper Eriksen, vagthavende meteorolog fra DMI.

Højere end stormen i 1999

Ved stormen i 1999 blev der målt vindstød på 51 meter per sekund. Det var det højeste målte vindstød i Danmark - før i dag.

Dengang stoppede vindmåleren med at virke til sidst, og hos DMI regner man med at årets storm har samme niveau som 1999.

- Vi har set rigtig mange kraftige vindstød i stort set hele landet. De fleste steder er der målt vindstød langt over orkanstyrke, som er 33 meter per sekund.

Både på Sjælland, Møn, Lolland-Falster, Fyn og Syd og Sønderjylland har DMI endda målt vindstød omkring 40 sekundmeter.

Sjældent voldsom storm

Samtidig med, at der er vindstød af orkanstyrke er vindens gennemsnitlige styrke, den såkaldte middelvind, så høj, at der også her er tale om rekord.

- Vi måler middelvinden over 10 minutter, og her har vi to steder målt orkan i vindstyrke. Det er meget, meget sjældent og viser, at det blæser virkelig voldsomt over hele landet, siger Jesper Eriksen.

Rekord skal bekræftes i morgen

Eneste grund til, at DMI ikke officielt vil tale om en rekordstorm skyldes, at vindstødenes kraft skal dobbelttjekkes først.

- Men vi er ret sikre på, at dette er de hårdeste vindstød, vi har set nogensinde. Der er registrret flere vindstød over 50 meter per sekund i Kegnæs og ved Røsnæs. Så det er altså meget, meget voldsomt.