Stormoské vil ikke give konflikter

Om kort tid åbner Danmarks første stormoské. Og det vil nedtone islamiske konflikter, mener professor.

En ny moske er på vej i København. Og det kan være nedtonende for potentielle konfliktmuligheder, siger Jørgen Bæk Simonsen, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. (© DR)

På det ydre Nørrebro åbner Danmarks første stormoské om kort tid. Det er den første moské i Danmark med både kuppel og minaret, som snart står færdig på Rovsingsgade.

Den nye moské er bygget af Dansk Islamisk Råd og vil være en moské for Sunnimuslimer.

Ikke langt fra den nye moské, på Vibevej, ligger en Shiamuslimsk moské, men selvom de to moskéer ligger tæt ved hinanden, så vil den nye moské ikke skabe konflikter.

- Nej det betyder omvendt, at man får mulighed for, fra de forskellige respektive grupperingers side, at understrege og lancere i forhold til omverdenen, hvad man er, og hvad man står for. Og ligesom vi har forskellige politiske partier og forskellige grupperinger i det kristne landskab, så må man jo i udgangspunktet tage til efterretning og glæde sig over, at denne mangfoldighed der eksister, den nu også bliver visualiseret. Og på den måde kan være nedtonende for potentielle konfliktmuligheder, siger Jørgen Bæk Simonsen, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet til P1 Morgen.

Og den nye moské vil få rigtig stor betydning for de muslimer, der bor i området, fortæller han.

- Det kan komme til at betyde meget. Selvom man ikke kan bruge minareten til at kalde til bøn fra, og kuplen ikke er særlig stor, så bor der mange muslimer i det Nordvestlige kvarter i København. Og ligesom vi ved, at kristne i sin tid blev glade for kirkerne, så er det indlysende klart, at muslimerne vil have det på præcis samme måde, siger Jørgen Bæk Simonsen.

Du kan høre hele interviewet med Jørgen Bæk Simonsen i P1 Morgen her.