Storsmilende kronprins Frederik ankommer til sin gallafest

Kronprins Frederik fejres ved et stort gallataffel med 360 gæster i kjole og hvidt.

Gæsterne er på plads på Christiansborg Slot, og kronprinsens 50 års fejring kan nu for alvor begynde.

Dronningen bød kronprinsparret velkommen, da hun er aftenens vært for gallataflet i Riddersalen.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankom i åben karet til fejringen i aften, der blandt andet står på en fire retters middag.

Før karetturen krydsede kongehuset fingre for, at regnen ikke ville sile ned, lige da fødselaren og hans hustru skulle ud på turen. Men vejrguderne var med Danmarks kommende konge, og det holdt tørt.

Det var første gang siden 2004, at kronprinsparret kørte i karet alene sammen gennem byen.

Dengang var det den 14. maj, og de var lige blevet gift i Vor Frue Kirke. I dag havde mange danskere taget opstilling langs ruten fra Amalienborg Slot til Christiansborg, hvor de jublede og vinkede og råbte tillykke til fødselaren.

Belgiens kongepar ankommer til fødselsdagen.

Kongelige fra hele Europa er med til aftenens fest, der byder på festmiddag og blandt andet en tale fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg har fået fornøjelsen af at holde en tale, og jeg glæder mig. Vi har en kronprins, der er autentisk og nærværende. Han taler ikke til mennesker, han taler med mennesker, sagde Lars Løkke Rasmussen tidligere.

Blandt de første kongelige til at ankomme var Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia samt kronprinsesse Victoria og prins Daniel.

Også Norges kronprinspar fejrer kronprinsens fem årtier. Det sammen gør blandt andre Hollands og Belgiens kongepar.

Inden middagen får gæsterne mulighed for at trykke hænder med kronprinsparret og dronningen, der tager imod, før de alle går til bords.

Norges kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer.

Kronprinsparret kørte i åben karet fra Amalienborg til Christiansborg.

Du kan følge festen live på dr.dk her.

Sådan dækkes bordet

  • Kongehuset skriver på sin hjemmeside om borddækningen:

  • Ved aftenens gallataffel består dekorationerne af bronzekandelabre og sølv lysestager. På to af bordene vil der stå en guldløve, der stammer fra Kong Frederik 6.s dessertstel.

  • Alle gallataflets runde borde pyntes med farverige blomsterdekorationer, der blandt andet består af pink pæoner, brudeslør, ridderspore og jomfru i det grønne.

  • Gæsterne skal ved taflet spise en fireretters middag. Forretten serveres på sølvtallerkener fra 1750'erne, og hovedretten serveres på stellet "Saksisk Blomst". Mellemretten og desserten vil begge blive serveret på kronetallerkener med koral kant. Gæsterne skal drikke af Holmegaard-glas, der blev specialdesignet i anledning af Dronningen og Prins Henriks sølvbryllup den 10. juni 1992.

Prinsesse Marie, prins Joachim og prins Nikolai. Prins Nikolai er med til gallataffel for første gang. Når man fylder 18 år, så må man komme med til de voksnes fest.
Facebook
Twitter