Storstilet Nordhavnstunnel skal mindske Københavns trafikpres

Københavns nye omfartsvej, Nordhavnsvej, har været syv år undervejs og koster 2,5 milliarder kroner.

Nordhavnsvej, en tunnel fra Helsingørmotorvejen til Strandvænget på Østerbro. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

I 2010 blevet det første spadestik til Nordhavnsvejen taget, og nu - syv år efter - er den knap to kilometer lange vej med 920 meter tunnel endelig køreklar.

Nordhavnsvej er et af Københavns Kommunes største infrastrukturprojekt i nyere tid, og det forventes at flere end 30.000 bilister dagligt vil benytte smutvejen, som skaber en direkte forbindelse fra Helsingør Motorvejen til Strandvænget ved Svanemøllebugten.

Vejen er også blevet bygget for at forbinde København bedre til dens nyeste bydel, Nordhavn.

Hensigten med det storstilede byggeprojekt er at mindske trafikpresset på Østerbro og Indre By, siger Københavns Kommune teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) til Berlingske.

- Nordhavnsvej er en omfartsvej, der skal sørge for, at den tunge trafik ikke er inde i vores boliggader og ikke er der, hvor rigtig mange mennesker færdes. I dag kører der mange biler og tunge lastbiler forbi eksempelvis Nørreport og Østerport. Nordhavnsvej sikrer, at de kan komme direkte ud på det overordnede vejnet.

Det forventes, at Nordhavnsvej dagligt vil lede op mod 15.000 biler væk fra det centrale København på Østerbro, Indre By og Gentofte.

Udskudt med to år

Byggeprojektet blev i 2014 udskudt i to år, da Københavns Kommune besluttede at ændre vejforløbet og skabe forbindelse helt ud til Svanemøllehavnen, så vejen efterfølgende kan føres videre i en tunnel under vandet til den nye bydel i Nordhavn.

Nordhavn skal på sigt huse 35.000 indbyggere, når bydelen står færdig.

Den officielle indvielse af Nordhavnsvej finder sted i morgen, hvor der vil være snoreklip, taler og et cykeloptog. Blandt andet vil transportminister Ole Birk Olesen (LA) og Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) være til stede under indvielsen.

Men allerede i aften klokken 20.00 kan man se Nordhavnsvej indefra som nogle af de første, da der er mulighed for at stå på rulleskøjter gennem tunnelen.

I løbet af mandag åbner Nordhavnsvej for biltrafik.

Se hele programmet for indvielsen her.