Stort eksperiment i øjenkontakt: "Jeg føler virkelig, at der bliver fortalt historier"

På Kultorvet i København mødte folk op i et forsøg på at komme tættere på hinanden via intens øjenkontakt.

Her kan du se med fra Kultorvet i København, hvor der blev kigget godt og grundigt på hinanden.

Det var med at holde koncentrationen og fastholde blikket på Kultorvet i København, da alle i dag kunne komme forbi og deltage i et stort eksperiment, det gik ud på at fastholde øjenkontakten med en fremmed i et minut uden at tale sammen.

- Forbindelsen mellem mennesker er vigtig. Vi kommer længere og længere væk fra hinanden. Vi kigger i vores telefoner, og vi er ikke nærværende på samme måde, som vi måske var engang, forklarer medarrangør Diane Ellefsen.

Arrangementet er en del af World's Biggest Eye Contact Experiment 2017, som i dag finder sted i mere end 350 byer verden over.

Målet med eksperimentet er at få folk til at komme tættere på hinanden i en tid, hvor der er talrige distraktioner i hverdagen.

Accept og rummelighed

Det er svært at beskrive, for det er nærmest som om, at det er en energi, der kommer. Jeg føler virkelig, at der bliver fortalt historier, selv om vi ikke siger noget som helst

Malene Hjort Andersen, deltager

Diane Ellefsen håber, at arrangementet kan være med til at skabe en følelse af samhørighed blandt de medvirkende.

- Når jeg kigger på dig uden ord, og du kigger på mig uden ord, så møder vi hinanden på et plan, der ligger under alle vores historier. Hvad du og jeg er som mennesker. Ikke om vi er forældre, singler eller gift. Vi er bare to mennesker. Og i det ligger der en umiddelbar accept og rummelighed, fortæller hun.

En af deltagerne i er Malene Hjort Andersen, og hun er glad for, at hun valgte at placere sig på Kultorvet og se en fremmed person i øjnene.

- Vi får jo en eller anden slags unik forbindelse til hinanden, fordi vi kigger hinanden i øjnene. Det er svært at beskrive, for det er nærmest som om, at det er en energi, der kommer. Jeg føler virkelig, at der bliver fortalt historier, selv om vi ikke siger noget som helst, fortæller Malene Hjort Andersen, der til dagligt arbejder som ergoterapeut.

Hun mener, at det stille og intense minut er et kærkomment afbræk fra en travl hverdag.

- Man kan mærke, at ens krop reagerer, fordi vi som mennesker jo er så forbundet. Så jeg er her også i dag for at mærke det der lidt igen, for jeg synes, at vi er kommet meget ned i telefonerne. Så jeg savner lidt den der følelse af, at vi bare sidder og er her for hinden, lyder det fra Malene Hjort Andersen.

Det store eksperiment i øjenkontakt har i Danmark også fundet sted i Odense, Aarhus og Esbjerg.