Stort fald i børnedødeligheden

Flere børn overlever deres første fem år. Alligevel bliver det svært at nå FN's mål for reducering af børnedødeligheden på verdensplan.

Underernæring blandt gravide og nyfødte er fortsat en stor årsag til børnedødelighed. (Foto: Indrias Getachew © Unicef)

I 1990 nåede knap 12 millioner børn på verdensplan ikke at fylde fem år. I 2011 var antallet reduceret til 6,9 millioner.

Det betyder, at der i 2011 døde 14.000 færre børn om dagen, end det var tilfældet i 1990. Og det vækker stor glæde hos børneorganisationen UNICEF, der også står bag opgørelsen.

- Det er en utrolig god nyhed - og et bevis for, at det virkelig nytter at gøre en indsats for de mest udsatte børn i verden, siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen.

Stor fokus på smitsomme sygdomme

Han fortæller, at UNICEF har haft stor fokus på forebyggelse og i samarbejde med partnere og regeringer har gennemført store vaccinationskampagner, uddelt myggenet og bidraget til at forbedre landenes sundhedssystemer.

Og den store indsats over for især smitsomme sygdomme har altså båret frugt.

For eksempel er antallet af børn under fem år, der dør af mæslinger, faldet fra 500.000 i 2000 til 100.000 i 2011. Samtidig har de seneste ti års indsats mod malaria samlet set reddet omkring en million børns liv.

Svært at nå mål

Også politisk vækker faldet glæde:

- Det er fantastisk, at børnedødeligheden nu endelig falder. Men det er fortvivlende, at det ikke går endnu hurtigere, siger udviklingsminister Christian Friis Bach til DR Nyheder.

Ligesom UNICEF vurdere han nemlig, at det bliver meget svært at nå FN's 2015-mål om at reducere børnedødeligheden på verdensplan med to tredjedele.

- Det er tragisk. Fordi det er udtryk for ekstrem fattigdom, men endnu mere fordi mange af disse dødsfald nemt og billigt kunne undgås med et myggenet mod malaria, en vitaminpille eller en vaccination, siger udviklingsministeren.

I nogle lande stiger dødeligheden

Det største fald i børnedødeligheden er sket i Laos, Timor-Leste, Liberia og Bangladesh, som alle har haft et fald på omkring to-tredjedele siden 1990.

Børnedødeligheden er dog stadigvæk høj, og i nogle tilfælde stigende, i lande som Mali, Somalia og Burkina Faso.

- Mange af de her børn dør, fordi de ikke får mad nok i de første måneder, og fordi deres mødre ikke får nok mad, mens de er gravide. Kampen mod sult er noget, vi prioriterer meget højt i dansk udviklingspolitik. Og vi håber, det er med til at redde de her børn; de har fortjent en langt bedre chance, siger udviklingsminister Christian Friis Bach.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter