Stort topmøde i København skal styrke Ukraines kamp mod 'brutale' Putin på tre områder

24 lande deltager i dag i donorkonference i København. Den skal bane vejen for øget militær hjælp til Ukraine.

Forsvarsminister Morten Bødskov sammen med Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, ved et pressemøde mandag i Malmø om øget nordisk samarbejde. (Foto: © 10600 Andreas Hillergren/TT, Ritzau Scanpix)

Flere våben, mere træning af det ukrainske forsvar og støtte til minerydning i Ukraine.

Det er, hvad forsvarsministre og delegationsledere fra 26 lande i dag skal drøfte på Christiansborg i København.

Her er forsvarsministrene fra Danmark, Ukraine og Storbritannien værter for en stor såkaldt donorkonference. Formålet er at styrke den langsigtede støtte til Ukraines kamp mod Ruslands invasion.

- Hvordan kan vi forstærke hjælpen til Ukraine, så den kamp, de kæmper mod Putins brutale invasion, kan blive styrket? Det er det, det hele handler om. Også i dag, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S).

I går aftes kom det frem i Politiken, at Danmark vil give tilsagn om at støtte Ukraine med 820 millioner kroner, som skal gå til våben og træning.

Tidligere på dagen meddelte Bødskov, at 130 danske soldater skal træne ukrainere til krig mod Rusland.

De skal hjælpe med uddannelse og gøre helt almindelige ukrainske civilister til soldater i Storbritannien, der står for projektet.

Netop træning af det ukrainske forsvar er et af de temaer, der skal tales om på konferencen i dag.

Derudover skal landene se på muligheder for fælles finansiering af våbenproduktion samt støtte til at rydde russiske miner i landet, forklarer Morten Bødskov.

Flere våben på vej

I foråret annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark ville sende våben for 600 millioner kroner til Ukraine.

I slutningen af maj oplyste Morten Bødskov i et svar til Folketingets Forsvarsudvalg, at det samlede danske bidrag på forsvarsområdet til Ukraine lå på cirka to milliarder kroner. Penge, som er øremærket våben og andet militært udstyr.

Ifølge forsvarsministeren er Danmark nu klar til at skrue yderligere op for støtten. Også når det handler om våbendonationer.

- Danmark donerer våben til Ukraine, og det har vi gjort i lang tid. Vi har doneret for et stort beløb, og det kommer vi til at fortsætte med. De konkrete våbendonationer, vi skal diskutere i dag, vil der også være dansk involvering i, fordi vi kan se, at det hjælper, siger Morten Bødskov.

Forsvarsministeren vil dog ikke præcisere, hvilke konkrete våbendonationer Ukraine kan forvente fra dansk side.

Den viden skal Rusland nemlig ikke have mulighed for at opsnappe, lyder det.

Vigtigt at stå sammen

En bred vifte af europæiske lande deltager i dagens konference.

I alt er 24 lande repræsenteret enten med forsvarsministre eller delegationsledere. Også nationer som USA, Canada og Japan er på listen.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), er ikke i tvivl om, at det har afgørende betydning, at landene står sammen, når det handler om støtten til Ukraine.

Det fortalte han onsdag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn, der netop handlede om krigen i Ukraine.

- Det, der gør forskellen, er, når vi gør det sammen i Europa med vores amerikanske og canadiske venner og landene i Asien og Stillehavsregionen, der støtter os. Det har gjort, at vi har kunnet lægge et massivt pres på Putin, og det vil vi fortsætte med, sagde Jeppe Kofod.

Ukrainsk militærtræning i Storbritannien

Blandt deltagerne ved konferencen i dag er også Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist.

Han er ligesom Morten Bødskov indstillet på at skrue op for hjælpen til Ukraine.

Sverige har ligesom Danmark tidligere leveret våben til Ukraine. Vores naboland forpligtede sig også for nylig til at træne ukrainske soldater i det britisk-ledede træningsprojekt, som Danmark nu også bidrager til.

Til og med året ud vil Sverige sende op mod 120 instruktører til Storbritannien. De skal ligesom de danske soldater være med til at træne ukrainske civile i basale militære færdigheder.

- Vi har fra svensk side bestemt, at vi skal være med til at udvikle ukrainske soldater i Storbritannien, siger Peter Hultqvist og tilføjer:

- Det her initiativ (donorkonferencen, red.) handler om produktion af våben til Ukraine, og det bliver vigtigt at diskutere, hvordan man skal gøre det her rent praktisk.