Støttepartier: Hæv aldersgrænsen for køb af alkohol

De Radikale og Enhedslisten vil følge organisationers opråb og hæve aldersgrænsen for, hvornår unge kan købe alkohol.

De unge må i øjeblikket købe øl, vin og shots med op til 16,5 procent, når de er fyldt 16 år. Det vil organisationer lave om på. (Arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Både De Radikale og Enhedslisten mener, at det er tid til at gøre op med de unges alkoholkultur.

Udmeldingen kommer, efter at 22 organisationer foreslår at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol fra 16 år til 18 år, fordi danske unge sidder på europarekorden som dem, der drikker hyppigst og oftest har været fulde.

De Radikale vil gøre op med, at man i Danmark lovligt kan købe øl, vin og gajolshots med op til 16,5 procent alkohol, når man er fyldt 16 år ifølge partiets sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.

- Vi synes, det er et fornuftigt forslag. Vi kan se, vi har et problem i Danmark, og vi kan se fra andre lande, at det virker. Når man hæver aldersgrænsen, drikker folk mindre og begynder at drikke senere.

- Det handler ikke om en forbudspolitik, men en forebyggelsespolitik, hvor vi får et sundt forhold til alkohol, siger Stinus Lindgreen.

Vil ikke forbyde unge at drikke alkohol

Bag forslaget står blandt andre organisationen Alkohol & Samfund, Danske Gymnasier og Danske Regioner.

Også Vin- og Spiritus Organisationen i Danmark støtter forslaget, selv om det kan ramme alkoholindustrien økonomisk.

Stinus Lindgreen understreger, at man ikke vil forbyde de unge at drikke alkohol. Med forslaget kan forældre og andre myndige personer fortsat købe det til de unge, ligesom gymnasier og lignende fortsat vil kunne udskænke alkohol ved fester.

- Det her ændrer på, hvad vi som forældre skal have ansvar for, og hvad vi giver til vores børn. 18 år er den grænse, vi har for, hvornår vores børn er myndige, og jeg synes det her ligger i naturlig forlængelse af det, siger han.

- Vi forbyder dem at kunne købe det i kiosken. Og det handler ikke om at forbyde dem at drikke. Det handler om, at de skal have et sundt forhold til det. Det her løser ikke alle problemer, men det er et vigtigt skridt, siger Stinus Lindgreen.

Sidste år vendte udviklingen

Danske unges alkoholforbrug har ellers været på vej ned, og gennemsnitsalderen for deres drikkedebut var på vej op.

Enhedslisten foreslår, at regeringen indkalder til forhandlinger. Partiet foreslår selv en samlet forebyggelsespakke, hvor man ser på flere elementer.

Det kan være hævelse af aldersgrænsen, at styrke den forebyggende indsats, og at den eksisterende lovgivning skal håndhæves bedre.

- Det afgørende er, at vi får lavet noget, som er til at håndhæve, som virker og som kan være med til at skabe en anden alkoholkultur og især kan være med til at mindske mistrivsel, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Et forslag om at sætte styrken på alkohol ned for unge under 18 år, ser han ikke for sig umiddelbart, men afviser det ikke fuldstændigt.

/ritzau/

Opdateret med opbakning fra Enhedslisten.