Stråtag giver kæmpe stigning i husforsikring

En familie fik et forsikringschok fra Codan, der pludselig kræver mere end 25.000 kroner ekstra i husforsikring. Forklaring: Huset har stråtag.

Codan hævede Rikke og Peter Alexander Winthers husforsikring fra 11.177 kroner til 36.472 kroner om året, fordi huset har stråtag. (© DR)

Et brev i postkassen har rykket tæppet væk under familien Winthers økonomi. De bor i Nørre Nebel i Vestjylland - i et stråtækt hus.

- Da jeg åbner brevet står der, at vores husforsikring og basisforsikring vil stige, fortæller Rikke Winther, der arbejder som skolelærer. Og brevets følgende linjer understregede alvoren:

- Det der så slår mig ud af kurs er, at vores husforsikring vil stige fra 11.177 kroner til 36.472 kroner om året. Og det læste jeg igennem mange gange, for jeg troede simpelthen, at jeg havde læst forkert til at starte med, siger Rikke Winther.

Hun sendte straks en sms til sin mand, der var på arbejde. Han ringede og fik de nye forsikringstakster at vide.

- Jeg var noget chokeret, må jeg indrømme, fordi det var jo en trussel mod min eksistens, fortæller Peter Alexander Winther.

Codan: Stråtækte huse er kritiske

Parret mener ikke, at Codan kan have nogen brugbare begrundelser for pludseligt at hæve prisen for husforsikringen til mere end det tredobbelte.

- Vi har aldrig haft en skade på huset og betalt vores forsikringer til tiden. Vi kan da ikke betale sådan en forsikring. Der må være mange andre, som står i det samme, siger Rikke Winther.

Men forsikringsselskabet Codan forklarer at stigningen skyldes flere års overvågning af forsikringsudbetalinger til stråtækte huse og nedlagte landejendomme.

- Vi har desværre set en rigtig uheldig trend i deres skadesudvikling. Alene i 2010 og 2011 har vi tabt 90 millioner kroner på stråtækte og nedlagte ejendomme og har nu set os nødsaget til at hæve priserne rigtig voldsomt på dem sådan at det, kunderne betaler for blandt andet stråtækte huse, afspejler den risiko, de har, siger Codans direktør for privatkunder, Marianne Dahl Steensen

Hun siger, at stigningerne ikke skyldes den enkelte kundes skader og forsikringshistorie men alle kunder med stråtækte huse.

- Så ser vi ikke kun på den enkelte kundes skadeshistorik. Vi ser også på sandsynligheden for at de får en skade i fremtiden. Og den er desværre rigtig kritisk for netop stråtækte huse, siger Codan-direktøren.

Overvejede at flytte

Rikke og Peter Alexander Winther har bestemt at opsige deres forsikring hos Codan. De har fundet et andet selskab, hvor de kan få forsikringen til omkring 20.000 kroner i stedet for de 36.472 kroner. Men inden da nåede parret igennem mange overvejelser efter brevet fra Codan:

- Om vi skulle flytte eller om vi havde råd til at blive boende. Vi var ude i mange tanker. Også det rimelige i det her. At man forventer at vi med en måneds varsel kan smide 25.000 kroner mere til vores forsikring. De kunne ligeså godt skrive, at de ikke ønskede os som kunder mere, siger Rikke Winther.

FacebookTwitter