Straffeattesten skæmmer: Ekstra Bladet har fået en frygtløs fræk dreng ved roret

Den nye chefredaktør på Ekstra Bladet passer på avisens varemærker, men er belastet af tidligere dom, lyder det fra mediekommentator og forfatter til bog om Ekstra Bladet.

Henrik Qvortrup blev i 2016 dømt i Se og Hør-sagen, og med den dom i bagagen er han ikke det rigtige valg som ny chefredaktør på Ekstra Bladet, mener mediekommentator, Lasse Jensen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Med ansættelsen af Henrik Qvortrup som ny chefredaktør har den frække dreng i medieklassen - Ekstra Bladet - fået en ny fræk dreng ved roret.

Henrik Qvortrup er nemlig kendt for lige netop det, Ekstra Bladet står for.

Sådan lyder det fra blandt andre Gregers Dirckinck-Holmfeld, der selv er tidligere journalist og forfatter til en bogserie i tre bind om Ekstra Bladets historie.

- Han har den slagkraft, som har ligget i Ekstra Bladets måde at håndtere alting på. Og han er af den holdning, at journalistik skal være kritisk og også aggressiv, når det er nødvendigt, siger han.

Mediekommentator Lasse Jensen istemmer. Den nye chefredaktør minder ifølge ham i høj grad om den foregående, Poul Madsen. Fræk, pågående og med en fortid som politisk journalist.

- Det passer på billedet af klassens frække dreng, siger han.

Tør, hvor andre tier

Ser man på rækken af hans forgængere helt tilbage til 1905, hvor Ekstra Bladet fik sin første chefredaktør, så deler 57-årige Henrik Qvortrup kendetegn med mange af dem, vurderer Gregers Dirckinck-Holmfeld.

- Han passer ind i rækken, siger han.

Det væsentligste er, at Qvortrup ikke er bange, forklarer Dirckinck-Holmfeld.

- En chefredaktør på Ekstra Bladet er kendetegnet ved, at det er en, der tør, hvor andre måske ikke gør det, siger Gregers Dirckinck-Holmfeld og henviser til avisens gamle slogan, som i dag stadig står på forsiden: Tør, hvor andre tier.

Men Henrik Qvortrup er også en mand med et blakket ry. I 2016 blev han dømt for i sin tid som chefredaktør på Se og Hør fra 2002-2008 at have købt oplysninger fra en medarbejder hos betalingstjenesten Nets, som ulovligt havde skaffet sig adgang til oplysninger om forskellige kendtes brug af kreditkort.

I forbindelse med sagen stoppede Qvortrup i sit daværende job som journalist og politisk kommentator på TV 2, men efter at have udstået sin straf har han gjort come back som journalist, politisk kommentator og senest som politisk redaktør på BT.

Med Se og Hør-sagen in mente forstår Lasse Jensen ikke, at Henrik Qvortrup bliver betroet jobbet som chefredaktør en gang til.

- En chefredaktør er ikke bare garanten for journalistisk kvalitet, men også for etikken i mediet, og der synes jeg, at det er et forkert signal at sende at udnævne Henrik Qvortrup til det job, siger han.

Det er et forkert signal at sende at udnævne Henrik Qvortrup som chefredaktør på Ekstra Bladet, fordi han er tidligere straffet fra, da han var chefredaktør sidst - dengang på Se og Hør - mener mediekommentator Lasse Jensen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Lasse Jensen tyer til et billede: Hvis man i en bank havde en bankfuldmægtig, der gjorde noget kriminelt, blev dømt og udståede sin straf, ville man så gøre ham til administrerende direktør?

- Nej, det ville man ikke, siger mediekommentatoren.

Man kan lære af sine fejl

Hvis Lasse Jensens scenarie står til troende, er mediebranchen mere tilgivende end bankverdenen. Og netop tilgivelse er centralt i forklaringen på, hvorfor Qvortrup med en dom i bagagen kan indtage hjørnekontoret på Ekstra Bladet, hvis man spørger Stig Ørskov, der er direktør i JP/Politikens Hus, som ejer Ekstra Bladet.

Han anerkender, at det er et "helt relevant spørgsmål", om en mand med Henrik Qvortrups fortid er det rigtige valg som chefredaktør. I ansættelsesprocessen er der brugt "rigtig lang tid" på at drøfte netop det.

Henrik Qvortrups nye øverste chef hæfter sig dog ved, at den dømte selv efterfølgende har erkendt, at det var en fejl, at Se og Hør betalte for og brugte oplysningerne fra Nets-medarbejderen.

- Han betegner det (Se og Hør-sagen, red.) selv som en stor fejl - faktisk sit livs største. Men når man har fået sin straf, har udstået den og endnu vigtigere vedkender sig sin skyld og sin fejl, så tror vi på retssamfundet og evnen til at lære af sine fejl, siger Stig Ørskov.

Har du selv været i tvivl i forhold til hans historik?

- Det er klart, at det er noget, vi har diskuteret meget grundigt med Henrik Qvortrup. I de samtaler har han givet tydeligt udtryk for, at han vedkender sig sine fejl, og også godt ved, at hans fejlmargin er mindre. Så vi er overbeviste om, at han faktisk har lært af sine fejl, siger han.

Ekstra Bladet byder selv mennesker, der har begået eksempelvis lovbrud "velkommen på forsiden" og går i kødet på magthavere, der træder ved siden af. Men Stig Ørskov er ikke bekymret for, at det vil gå ud over avisens troværdighed at have en tidligere dømt chefredaktør.

- Det er jeg faktisk ikke - ellers havde vi jo ikke ansat ham, siger direktøren.

- Vi mener, at Henrik Qvortrup er essensen af det, Ekstra Bladet skal være: Et medie, der tør, hvor andre tier, som bedriver magtkritisk journalistik. Det er uanset, om det er inden for det erhvervsmæssige, politiske eller kulturelle, siger han.