Straffen for sexkrænkelser på nettet bliver sat op

Det skal give op til to års fængsel at dele intime billeder og videoer på nettet uden samtykke, lyder et af de nye initiativer fra regeringen.

Et stigende antal unge har de seneste år oplevet at få delt nøgenbilleder og -videoer på nettet mod deres vilje.

Enten når en tidligere kæreste eller flirt lægger intime billeder ud, der er blevet optaget i fortrolighed. Eller når organiserede bagmænd skaffer sig adgang til intime billeder for at sælge dem videre eller bruge dem som afpresning.

Den udvikling skal bremses lyder det i dag fra regeringen, der præsenterer en lang række initiativer til bekæmpelse af sexkrænkelser på nettet - eller hævnporno, som det også bliver kaldt i folkemunde.

Som det mest hårdtslående bliver strafferammen for uberettiget at dele intimt indhold hævet fra seks måneders til to års fængsel.

- Deling af intime billleder og film uden samtykke er ikke blot respektløst og dybt forkasteligt, det er også ulovligt, lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen.

- Med denne pakke (...) sender vi et klart signal om, at der er tale om en alvorlig og krænkende forbrydelse. Samtidig sætter vi ind med klare retningslinjer for politiet og anklagemyndigheden, for når man som offer går til politiet, skal man have vished om, at sagerne bliver taget alvorligt, siger han.

Ud over de hævede straffe bliver der lavet offerrådgivning, en anmeldelsesplatform på politiets hjemmeside, der skal gøre det nemmere at anmelde sexkrænkelser, og der bliver i sager mulighed for konfliktråd, hvor offeret kan møde personen bag sexkrænkelsen.

For skoler bliver der etableret en hotline, hvor skoler, der har sager med sexkrænkelser på nettet, kan henvende sig og få hjælp til at håndtere sagerne.

I den forebyggende del bliver der iværksat en række oplysningskampagner og materiale, der skal hjælpe både elever, lærere og forældre på ungdomsuddannelser til at tale om sexkrænkelser og mere generelt hjælpe unge til at navigere bedre i den nye digitale verden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk