Straffes for at tage uddannelse

Udlændinge skal fremover arbejde mindst 30 timer i tre år for at få permanent opholdstilladelse i Danmark. Det tæller ikke, hvis man er under uddannelse.

Hvis udlændinge skal gøre sig håb om permanent opholdstilladelse i Danmark, skal de arbejde. De skal ikke uddanne sig. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Udlændinge, der har arbejdet længe på at få permanent opholdstilladelse i Danmark, kan risikere at skulle starte forfra på grund af nye regler i udlændingeloven.

De nye regler betyder, at man fremover skal arbejde 30 timer om ugen i tre år for at få permanent ophold.

Vietnamesiske Thuan Christensen kom til Danmark for fem år siden, har bestået danskprøven og har i flere år arbejdet som rengøringsassistent. Derfor var hun sikker på at kunne få sin permanente opholdstilladelse til sommer.

- Jeg forsørger mig selv og er en del af samfundet i Danmark, fortæller hun til DR Nyheder.

Arbejde tæller mere end uddannelse

Men Thuan Christensen kan ikke få permanent ophold alligevel. De nye stramninger og regler i udlændingeloven sætter nemlig en stopper for hendes Christensens ønske.

Thuan Christensen har arbejdet 31 timer om ugen i to et halvt år. Men fordi hun i januar begyndte på en voksenuddannelse, mangler hun nu seks måneders arbejde for at få permanent opholdstilladelse.

Kommunerne er utilfredse

Kommunernes Landsforening (KL) er utilfredse med, at folk kommer i klemme, når de længe har kæmpet for at blive i Danmark, og at de ikke kan tage en uddannelse, uden de skal straffes.

- Det er meget uheldigt, og det er grotesk. Vi kræver jo blandt andet, at unge mennesker på arbejdsmarkedet skal tage en uddannelse, så det her giver jo ingen mening, siger Erik Nielsen, Udvalgsformand i KL.

Som at starte forfra

De nye stramninger betyder nu, at Thuan Christensen skal gøre sin uddannelse færdig og så arbejde tre år mere på arbejdsmarkedet. Derefter kan hun få sin permanente opholdstilladelse.

- Det er ligesom at starte forfra igen. Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal gøre nu, fortæller Thuan Christensen.

Facebook
Twitter