Straffesag mod hjerneforsker fortsætter

Byret udskyder beslutning om afvisning af sagen mod Milena Penkowa. Nu skal bevisførelsen i gang.

I sidste uge blev straffesagen mod Milena Penkowa udsat. Nu fortsætter den igen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

I Københavns Byret har retsformand Karen Duus Mathiesen torsdag formiddag bestemt, at en straffesag mod hjerneforskeren Milena Penkowa skal fortsætte.

I sidste uge blev sagen udsat, da Penkowas advokat, Kåre Pihlmann, forlangte, at sagen skulle afvises. Men det bliver ikke afgjort endnu, har retten bestemt.

Sagen drejer sig om dokumentfalsk. Ifølge anklagemyndigheden har Milena Penkowa i forlængelse af nogle rotteforsøg brugt falske dokumenter over for ledelsen på Københavns Universitet.

Ikke udvist uredelighed

Det gjorde hun ifølge anklagemyndigheden for at undgå at få en sag om videnskabelig uredelighed på halsen.

Det fik hun dog alligevel.

Men i juni i år blev hun frifundet af Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Milena Penkowa havde ikke udvist uredelighed, lød konklusionen fra UVVU.

Advokat Kåre Pihlmann mener, at retten på baggrund af sagsbehandlingen i UVVU ikke kan behandle sagen mod Penkowa. Behandlingen hos UVVU har nemlig teknisk set status af en retssag, mener Pihlmann.

Bevisførelse går i gang

Pihlmann henviser til det juridiske princip "ne bis in idem". Det handler om, at der i udgangspunktet ikke kan føres sag om det samme forhold mod samme person flere gange. Princippet er blandt andet fæstnet i menneskerettighedskonventionen.

Det fik i sidste uge retsformand Karen Duus Mathiesen til at afbryde sagen indtil nu, og nu har retsformanden i mellemtiden bestemt, at sagen skal fortsætte med bevisførelse.

Det skyldes, at sagens to domsmænd skal deltage i voteringen om, hvorvidt sagen skal afvises, og ifølge Karen Duus Mathiesen vil det kræve et indgående kendskab til sagen at kunne træffe den beslutning.

Derfor skal sagens bevisførelse nu i gang, og når den er færdig vil retten tage stilling til afvisningsspørgsmålet.

/ritzau/