Straffesager blev tabt på gulvet efter myndighedssvigt: Nu vil regeringen ændre loven

Vigtig tidsfrist forlænges for at undgå sager, hvor mulige gerningsmænd aldrig kommer for en dommer

Her ses de seks kvinder, der står frem i DR-podcasten 'En beklagelig fejl'. Podcastens afsløringer har været udslagsgivende for, at tidsfristen i straffesager nu forlænges. (Foto: © Ina Stæhr)

Da Emmas voldtægtssag blev tabt på gulvet, fordi myndighederne overskred en vigtig tidsfrist, var hun ikke i tvivl.

- Jeg vidste bare, at jeg stod med en sag, som ikke måtte være forgæves. Det, der var overgået mig og andre, skulle ikke ske igen.

I podcastserien 'En beklagelig fejl' har DR afsløret, at fejlen i Emmas voldtægtssag ikke står alene.

Det er en stram frist, der gælder for at give besked om tiltaler i straffesager. Fristen er i dag på to måneder, efter en sag i første omgang bliver henlagt af politiet. DR har afsløret, at den stramme frist i flere tilfælde har betydet, at sager, der skulle have været for retten, er blevet tabt på gulvet.

Fristen har også betydet, at flere borgere, der har anmeldt alvorlig kriminalitet, har mistet deres lovbestemte ret til at klage over politiets henlæggelse af deres sag. Ganske enkelt fordi de først har fået besked om politiets afgørelse, efter omgørelsesfristen var udløbet.

Justitsministeren har derfor været kaldt i samråd i retsudvalget to gange, fordi han skulle svare på, hvordan fejlene kunne ske. Og i marts 2023 bad han et ekspertpanel om at blandt andet at overveje fordele og ulemper ved at forlænge fristen.

Hensynet til ofrene vægter højst

Ekspertpanelet er nu færdige med deres arbejde.

Panelet fremhæver, at en længere tidsfrist kan være med til at forhindre fejl - men at fristlængden også har betydning for den sigtedes rettigheder. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har vægtet de to hensyn og ønsker nu at lave loven om.

- Tryghed, tillid og retfærdighed er afgørende i et retssamfund, og det giver skår i tilliden til myndighederne, når vi desværre ser flere eksempler på fejl i sager, herunder voldtægtssager. Derfor vil jeg nu indstille til, at vi forlænger fristen, siger han i en skriftlig kommentar.

Der findes ikke noget overblik over, hvor ofte det er sket, at sager er blevet tabt på gulvet, fordi tidsfristen blev overskredet – men DR har fundet frem til 11 sager, hvor over halvdelen er voldtægtssager. Den nyeste er fra i år. En af dem er Emmas sag, og selvom hendes sag aldrig kommer i retten, så håber hun, at fristforlængelsen vil komme andre til gode.

- Det var lige præcis, derfor jeg stod frem. At der kom nogle bedre vilkår for dem, der kommer efter mig, for jeg ved jo godt, jeg ikke er den sidste, men forhåbentlig er jeg den sidste, der bliver fældet af en tidsfrist.

I Emmas sag har manden nægtet sig skyldig.

Se Emmas reaktion, da hun får at vide, at hendes sag har ført til fristforlængelse.

God dag for retssikkerheden

Justitsministeren ved endnu ikke, hvor meget fristen skal forlænges, men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, har siden efteråret været klar med et lovforslag, der ændrer fristen fra de nuværende to måneder til en periode på tre måneder.

Og han er glad for tilkendegivelsen af, at også justitsministeren nu bakker op.

- Der har været et hul i retssikkerheden, og det har været en hån mod de ofre, der har anmeldt kriminalitet at se, at sagerne falder på gulvet, fordi fristen er sprunget. Så det her bliver en vigtig lovændring for retssikkerheden, for det her må ikke ske i et retssamfund som vores.

Peter Hummelgaard har sent onsdag aften indkaldt Folketingets partier til en politisk drøftelse af ændringen af klagefristen på baggrund af, hvordan klagefristen ser ud i Norge og Sverige.

Konservative: Brug for flere ændringer

Hos De Konservative hilser retsordfører Mai Mercado justitsministerens udmelding og invitation til drøftelse velkommen, men mener, at den kommer alt for sent.

- Jeg synes, det kommer alt for meget på bagkant, og jeg synes også, det han i første omgang foreslår, er for lidt. Så jeg håber også, han vil være åben for at se på flere forslag, siger hun.

Den konservative retsordfører ønsker blandt andet, at der bliver set på mulighederne for at erstatte ofre for myndighedssvigt. Hun vil også have undersøgt mulighederne for at oprette et alarmsystem, der aktiveres, når fristen nærmer sig sit udløb. Og så vil retsordføreren have justitsministeren til at sætte gang i en undersøgelse af omfanget af myndighedssvigt i straffesager.

- Når DR har kunnet grave det her frem, så frygter jeg, at det er toppen af et isbjerg, og derfor vil jeg gerne have, at vi faktisk får et overblik over de her sager. For en sag er en for mange, siger hun.

Du kan lytte til podcasten 'En beklagelig fejl' her:

En beklagelig fejl