Straffri for at smugle kniv i lufthavn

Højesteret har underkendt både by- og landsretten ved at bestemme, at en journalist ikke skal straffes for at smugle en kniv frem til gaten i Københavns Lufthavn. Dommerne kaldte formålet "anerkendelsesværdigt".

Journalisten havde ikke kniven med gennem sikkerhedskontrollen, men tog den med ud til gaten fra en restaurant. (Foto: Bjarne Luthtke © Scanpix)

Højesteret har bestemt, at en journalist ikke skal straffes for overtrædelse af våbenloven.

Journalisten havde smuglet en kniv helt ud til gaten i Københavns Lufthavn for at dokumentere mangler i sikkerhedskontrollen.

Både i by- og landsret blev journalisten idømt en bøde på 3.000 kroner, hvilket er den normale takst for den type overtrædelse af våbenloven. Men på grund af sagens principielle karakter fik journalisten lov til at prøve sagen ved landets højeste domstol.

Skyldig men straffes ikke

Strafbortfald vil sige, at journalisten er skyldig i lovovertrædelsen, men at der er særlige grunde til, at han ikke bør straffes. Et flertal på fem af rettens syv dommere mente, at journalistens formål var "anerkendelsesværdigt", og at der forelå særlige omstændigheder for, at han ikke skulle straffes.

Det var gratisavisen Urban, der i sin tid bragte historien om, hvordan sikkerheden i lufthavnen angiveligt haltede. Gemt i en avis medbragte journalisten en grillkniv fra en restaurant i transitområdet og ud til gaten. Her tog journalisten kniven frem, og fotografen snuppede et billede, som næste dag blev bragt i Urban. Herefter smuglede journalisten kniven tilbage til restauranten.

Facebook
Twitter